A műanyag újrahasznosítása mérgezőbbé teheti a műanyagot, és nem tekinthető megoldásnak a környezetszennyezési válságra – figyelmeztetett a Greenpeace a nemzetközi műanyag-egyezményről szóló tárgyalások legújabb fordulója előtt.

A műanyagok természetüknél fogva összeegyeztethetetlenek a körforgásos gazdasággal

– áll a globális környezetvédelmi hálózat jelentésében, amely olyan kutatásokat foglal össze, amelyek szerint az újrahasznosított műanyagok mérgezőbbek, mint alkotóelemeik.

Tavaly 173 ország képviselői állapodtak meg abban, hogy a következő két évben tárgyalásokat folytatnak egy olyan, jogilag kötelező érvényű szerződés kidolgozásáról, amely a műanyag teljes életciklusát lefedné a gyártástól az ártalmatlanításig.

A BBC szerint jövő héten Párizsban találkoznak, ahol a tárgyalásokat máris bírálták, mivel a fejlődő országok azon közösségei, amelyeknek a műanyaghulladék lerakása és elégetése kárt okoz, valamint a marginalizált hulladékgyűjtők, akiknek az újrahasznosításban alapvető szerepük van, nem vesznek részt a tárgyalásokon. E hangok nélkül félő, hogy a tárgyalásokat a vállalati érdekek fogják befolyásolni.

„A műanyagipar – beleértve a fosszilis tüzelőanyag-, petrolkémiai és fogyasztási cikkeket gyártó vállalatokat is – továbbra is a műanyag újrahasznosítást hirdeti a műanyagszennyezés válságának megoldásaként” – mondta Graham Forbes, aki a Greenpeace USA globális műanyagkampányát vezeti.

Hozzátette, hogy a műanyag toxicitása valójában növekszik az újrahasznosítással. Szerinte a műanyagoknak nincs helyük a körforgásos gazdaságban, és egyértelmű, hogy a műanyagszennyezés megszüntetésének egyetlen valódi megoldása a műanyagtermelés tömeges csökkentése.

Elrettentő mennyiségű műanyagot halmoztunk fel 70 év alatt 

Az 1950-es évek óta mintegy 8 milliárd tonna műanyagot gyártottak. A Greenpeace-jelentés egy sor szakértői értékeléssel ellátott kutatást és nemzetközi tanulmányt sorol fel, amelyek nemcsak azt mutatják, hogy a műanyagoknak csak egy elenyésző hányadát (9 százalékát) hasznosítják újra, hanem azt is, hogy azok, amelyeket mégis újrahasznosítanak, magasabb koncentrációban tartalmaznak mérgező vegyi anyagokat. Ezzel pedig megsokszorozzák az emberi, állati és környezeti egészségre gyakorolt potenciális káros hatásukat.

A jelentés szerint az újrahasznosított műanyagok gyakran tartalmaznak nagyobb mennyiségű vegyi, környezetszennyező, valamint számos endokrin rendszert károsító anyagot, amelyek változásokat okozhatnak a szervezet természetes hormonszintjében.

Az újrahasznosításra szánt műanyaghulladékot jellemzően a magas jövedelmű országokból a világ szegényebb részeire exportálják.

Azonnali intézkedésekre lenne szükség

Az előrejelzések szerint a műanyagtermelés 2060-ra megháromszorozódik. A Greenpeace szerint bármilyen globális műanyag-egyezménynek azonnali, jelentős csökkentést kell elérnie a műanyaggyártásban, ami az első lépés a szűz műanyag gyártásának teljes megszüntetéséhez vezető úton.

A megmaradó műanyagokat a lehető legnagyobb mértékben újra kell hasznosítani, miközben olyan hulladékkezelési technológiákat kell kifejleszteni, amelyek nem jelentik a műanyag egyszerű elégetését vagy elföldelését – ismertette a Greenpeace.