A kelet-közép-európai befektetési termékek ára változatosan alakult tegnap, miután a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos óvatos bizakodás felülírta az ukrán válság és a romániai kormánykoalíció esetleges felbomlása miatti aggodalmakat - összegzi a helyzetet a brecorder.com hírportál. A lengyel zloty 0,2, a magyar forint 0,4 százalékkal erősödött az euróval szemben azt követően, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint a régióban némileg gyorsulhat a gazdasági növekedés és Magyarországon nem alakul ki újra költségvetési hiány.

Ugyanakkor a részvénytőzsdék lejtőre kerültek, mivel a politikai kockázatok árnyékot vetnek a térségre. Budapesten a Mol kedvezőtlen gyorsjelentése miatt 2,5 százalékkal süllyedt a vezető tőzsdeindex értéke. A szemünket Ukrajnán, a közelgő magyarországi választásokon és a forintot tartjuk, miközben félfüllel a romániai belpolitikai fejleményeire figyelünk - mondta egy budapesti körvénykereskedő a portálnak.

Aggodalmak

Ukrajnának csak korlátozott kapcsolatai vannak a kelet-közép-európai régió országaival, ám Viktor Janukovics államfő hét végi kipenderítése a hatalomból ennek ellenére nyomást gyakorolta régió befektetési termékeinek árára. Románia esetén már az is aggodalomra adott okot, hogy a liberálisok bejelentették kilépési szándékukat a koalícióból, amit aztán tegnap este meg is tettek.

A külföldi kézben lévő magyar állampapírok állománya január óta csökken, aminek hátszelet adtak az ukrán események. Különösen idegesítőnek tartják a befektetők, hogy a Franklin Templeton befektetési alap mindkét piacon kiterjedt pozíciókat épített ki. Az alap a magyar kötvények legnagyobb külföldi vásárlója.

Nem hiszem, hogy a Templeton szabadulni akarna magyar kötvényeitől - mondta egy másik budapesti kereskedő. Ugyanakkor a magyar kötvénypiac vékony jégen táncol, és ha az alap mégis úgy döntene, hogy elad egy nagyobb csomagot, akkor az egész piac könnyen összeomolhat. A sorozatos kamatcsökkentések miatt kialakult alacsony nyereség, amelyet a magyar kötvényeken el lehet érni, növelte a piac kitettségét a külső hatásoknak, a folyó fizetési mérleg többlete viszont megtámasztja a forint árfolyamát

Románia

A kormánykoalíció elhúzódó belviszálya nem tesz jót az országgal szemben befektetői bizalomnak, de a szakértők nem várnak nagy felfordulást. A kormányzó szociáldemokraták (PSD) kisebb szövetségeseikkel együtt a liberálisok nélkül is megőrzik parlamenti többségüket. Bukaresti sajtóértesülések szerint a PSD az RMDSZ-szel is tárgyalni akar arról, hogy a magyar kisebbséget képviselő párt lépjen be a koalícióba. Victor Ponta miniszterelnök a jövő héten terjesztheti a parlament elé új kormányát.

Az Ukrajnával kapcsolatos kockázat enyhül, míg a Romániával kapcsolatos erősödik - mondta egy budapesti devizakereskedő. Ebből akár hasznot is húzhat a régió többi országa, ha a befektetők átcsoportosítják pénzüket. Ugyanakkor a román jegybank beavatkozhat a lej védelmében, ha szükségét látja. Elég tetemes devizatartalékokkal rendelkezik és csak ebben a hónapban 900 millió euró uniós támogatás folyt be a román államkasszába.

A kormány kénytelen volt visszalépni az ötéves kötvények hétfőre tervezett kibocsátásától, mert az ukrán helyzet miatt gyenge volt a kereslet. Korábban azonban előrefinanszírozták a 2014-es kiadásokat, így nem kényszerülnek arra, hogy túl drágán vonjanak be forrásokat a piacról.