A DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) mintegy 8 ezer, minden ágazatot és régiót reprezentatívan képviselő vállalkozás körében végzett felmérés alapján a megkérdezettek 40 százaléka számít a gazdasági helyzet normalizálódására 2021-ben, tíz százalékuk pedig még ennél is későbbi időpontban - idézi a felmérést az MTI.

A felmérés alapján a német vállalatok borúsabban ítélik meg a helyzetüket, mint azt a május végén végzett felmérésben tették. Akkor ugyanis csak 28 százalékuk számított arra, hogy üzletmenetük 2021-ben zökkenhet vissza a normális kerékvágásba.

"Mostanra tisztábban látható, hogy számos német vállalatnak hosszabban tartó és nehezebb feladatot jelent majd a járvány okozta krízis leküzdése, mint azt korábban sejtették. A német gazdaságot ugyanis nemcsak a belföldi, de a külföldi helyzet is teljes szélességében érinti" - mutatott rá a felmérés főbb megállapításaira Martin Wansleben, a DIHK vezérigazgatója.

A felmérés arra is rávilágított, hogy nem tudott minden vállalat egyenlő mértékben profitálni a korlátozások már megindult feloldásából. A megkérdezettek 20 százalékánál ugyanis még tart a teljes leállás. "Ez a helyzet egyebek között a buszvállalatok, a rendezvényszervezők, a koncertek és kiállítások esetében" - emelte ki a DIHK vezére, megjegyezve, hogy "a konjunktúracsomagból a lehető leghamarabb támogatásban kellene részesíteni ezeket a vállalkozásokat".