A kínai statisztikai hivatal azt közölte, hogy az ipari vállalatok nyeresége 4890 milliárd jüant (714 milliárd dollár) tett ki január-júliusban, ami 1,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A cégek együttes bevétele eközben 8,8 százalékkal, 76 ezer 570 milliárd jüanra nőtt.

Az első hét hónapban a vizsgált 41 ipari ágazatból 16-ban nőtt a profit, ebből 14-ben 5 százaléknál nagyobb mértékű volt az emelkedés – számolt be az MTI.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységéből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (2,92 millió dollár).

Tavaly a kínai ipari cégek profitja kiemelkedően nagy mértékben, 34,3 százalékkal, 8710 milliárd jüanra nőtt, ami a januári adatközléskor 1370 milliárd dollárnak felelt meg. 2020-ban az ipari vállalatok profitja 4,1 százalékkal nőtt, egy évvel korábban, 2019-ben pedig 3,3 százalékkal csökkent.

Kína egyszerre három válságtól szenved

A 2022-es év komoly válságokkal terheli Kínát: az ország szigorú, teljes leállásokra építő koronavírus-járvány kezelésére használt módszere miatt több ipari központ állt le teljesen a tavasszal. Majd az ingatlanfejlesztő cégek eladósodottsága miatt a lakosság egy jelentős része leállt a jelzáloghitelek fizetésével, ami válságba lökte az egész szektort.

Az elmúlt hetekben pedig egy több évtizede nem látott hőhullám miatt van szükség energiafelhasználási korlátozásokra, amelyek ismét a gyárak leállásához vezettek.

Mindezek miatt a kínai központi vezetés sem tagadja, hogy válságban van az ország. Szakértők egy része szerint stagnálni fog idén a kínai GDP, vagyis 0 százalékos lesz a növekedés.