Vasárnap elrajtolt a 2022-es labdarúgó világbajnokság, ez az első olyan alkalom, amikor arab ország rendez ilyen focitornát. Az eseményt számos botrány előzte meg, a sajtó - így a napi.hu is - cikkezett róla, hogy az öbölállamban a sportkomplexumok, stadionok építésekor milyen szinten zsigerelték ki a többek között az Indiából és Nepálból érkező vendégmunkásokat. 

A világeseményt több korrupciós vád is érte: az ilyen volumenű tornák rendezésében abszolút tapasztalatlan Katart a civil szervezetek azzal is kritizálták, hogy a melegek és a nők jelentős jogfosztottságban élnek az országban. Erről itt írtunk korábban>>>

Szerény, de nem annyira...

A megnyitót az emírségekre oly jellemző megalománia és luxus most visszafogottabban volt jelen. A show része volt a Star Wars, a hoolywoodi celebek képviseletében a vb-nyitány színpadán merengő Morgan Freeman, és - mint a Guardian fogalmaz - a migráns munkások feltámadt szelleme. Az első mérkőzést a házigazda játszotta Ecuadorral, a derbi utóbbi sima győzelmét hozta.

A szakértők prognózisai alapján a boltláncok lehetnek a focivébé nyertesei, mivel a korábbi évekhez viszonyítva többen nézhetik otthonról a mérkőzéseket. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy az első téli világbajnokság kevesebb bevételt hoz majd, mint a korábbi tornák. A felhasználói szokások utóbbi években tapasztalt változásai azt mutatják, hogy a focirajongók már nem csak a klasszikus módon, televízión követik kedvenc csapataikat, vagy nemzeti válogatottjukat, de a neten is előszeretettel fogyasztják a focis tartalmakat, kiváltképp a vébé alatt.

Világbajnoki láz, folyamatos beszámolók

A világbajnoki láz az Indexen is jelen van, mint írják, a reggeltől estig frissülő, élő hírfolyamuk mellett helyszíni beszámolókkal jelentkeznek, de a menetrendet és az eredményeket is böngészheti náluk, valamint leadhatja tippjeit, és megoszthatja azokat barátaival. Részletek itt. 

A több mint 220 milliárd dollárba, átszámítva 68 ezer milliárd forintba kerülő torna december 18-én zárul, a fogadóirodák a brazilokat tartják a legnagyobb esélyesnek.