A befektetőket az egész világon az izgatja, hogy az emelkedő tőzsdei jegyzések vajon azt jelzik-e, hogy a világgazdaság növekedési pályára állt, vagy egy árbuborék kialakulásának vagyunk tanúi, amely elkerülhetetlenül a lufi kipukkadásával fog végződni? Marc Faber dúsgazdag svájci üzletember, aki sötét jóslatai nyomán kiérdemelte a dr. Balsors becenevet (nem révesztendő össze a Mr. Végzetként ismert Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzorral), úgy gondolja, tudja a választ.

Azt hiszem, hogy kolosszális buborék alakult ki a befektetési eszközök (részvények, kötvények, devizák) piacán, amely ki fog durranni, sőt lehet, hogy ez már el is kezdődött, azaz a luftballon már ereszt - mondta a szakember a CNBC-nek nyilatkozva. Utóbbival arra utalhatott, hogy az amerikai S&P-500 tőzsdeindex az utóbbi napokban veszített az értékéből.

Tévedett

A Mélabú, fellendülés és balsors hírlevél szerzője régóta a tőzsdék összeomlását jósolja. Most beismerte, hogy ez eddig nem jött be. Ami azt illeti a részvényárak szépen növekedtek az elmúlt két évében - az S&P folyamatosan kúszott felfelé 2011 októbere óta. Faber azonban ennek ellenére csak annyiban módosítja várakozását, hogy korrekció (átmeneti árcsökkenés) helyett immáron medvepiacot (kitartó áresést) vetít előre.

Hogy ez miként kezdődhet, azt nem tudni. Sose lehet tudni, hogy mi váltja ki egy bikapiac vagy egy medvepiac kialakulását és a befektetők mindig azt hiszik, hogy amit éppen tapasztalnak, az örökké fog tartani. Most például csak azt látják, hogy a világ nagy jegybankjai pumpálják a pénzt a gazdaságba, ami nyomja fel a részvényárakat. Kevéssé foglalkoznak azzal, hogy ez meddig maradhat így, és mi jön utána.

Gyenge elnök

Dr. Balsors mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a múlt heti kedvező foglalkoztatási adatot leszámítva semmi jele az amerikai gazdaság erősödésének. Nem hiszem, hogy a világgazdaság erőre kapna, ezzel szemben azt gondolom, hogy gyengül - fogalmaz. És vannak további tényezők is, amelyek negatív, az árakat csökkentő hatással lehetnek a piacokra - teszi hozzá.

Először is a washingtoni Fehér Házban nagyon gyenge kezű elnök ül, ami bizonyos belpolitikai következményekkel járhat az USA-ban. (Például az őszi időközi választások nyomán patthelyzet alakulhat ki az elnök és a kongresszus között - a szerk.) Másodszor számos politikai problémát kell figyelembe vennünk, amelyek visszahúzó hatással lehetnek a piacokra - utal a Közel-Keleten vagy Ukrajnában kialakult válságra. Végül elképzelhető az olajárak megugrása a Közel-Kelet politikai-gazdasági destabilizálódása esetén esetén.

Egyharmados zuhanás

Szemben az elemzők többségével Faber nem óvatoskodik. Kerek perec kijelenti, hogy szerinte az S&P-500 30 százalékkal fog zuhanni a nagy tőzsdei buborék kifakadása után. Ezzel kapcsolatban a CNBC felhívja a figyelmet arra, hogy immáron nem csupán dr. Balsors látja sötéten a jövőt, hanem más szakértők is.

Jeffrey Saut, a Raymond James pénzügyi szolgáltató cég piaci stratégája, aki általában optimista előrejelzéseket ad, a hét elején visszafogott zsugorodásról beszélt. Az részvényárfolyamok július közepéig vagy augusztus elejéig lapos lejtőre kerülhetnek. Tony Dwyer, a Canaccord Genuity vagyonkezelő cég értékpapír-piaci stratégája, aki a legmagasabb S&P-előrejelzést (2185 pontot) adja a Wall Street-i elemzők közül, 5-10 százalékos korrekciót vár a közeljövőben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!