A Brent kőolaj jegyzése 2,7 százalékkal, 63,53 dollár/hordóra ugrott azt követően, hogy Irán bejelentette: lelőtte az amerikai hadsereg egyik Global Hawk típusú drón repülőgépét a légterében - adta hírül a Financial Times. Az indoklás szerint a felderítő gép megsértette a perzsa ország légterét. Az USA elismerte az esetet, ám azt állítja, hogy az incidens a nemzetközi légtérben történt a Homuzi-szoros felett. (Az iráni közlés egy ezzel szomszédos tartomány légterét jelöli meg.)

Hossein Salami tábornok, az iráni Forradalmi Gárda elit katonai egység parancsnoka azt nyilatkozta, hogy az akcióval világos üzenetet küldtek Amerikának - mármint arról, hogy tartsa távolt katonai erőit Irántól. Washington a héten rendelt újabb ezer katonát a térségbe, miután támadás ért két tankhajót az Ománi-öbölben. A támadók ismeretlennek, de az USA a Forradalmi Gárdát teszi felelőssé a robbantásokért.

A hónap elején az USA elismerte, hogy a jemeni hútik, Irán szövetségesei lelőtték egy másik drónját, egy további légvédelmi rakétájuk pedig célt tévesztett. A hútik szaúd-arábiai civil olajlétesítményeket is támadnak saját drónjaikkal és rakétákkal, vegyes sikerrel. A Jemenben zajló polgárháborút szakértők valójában a térség két erős országa, Szaúd-Arábia és Irán úgynevezett proxi - azaz mások támogatásával vívott - háborújának tartják.

Iráni vezetők eddig azt hangsúlyozták, hogy nem akarnak háborút az Egyesült Államokkal, de arra is letették a főesküt, hogy országuk hadserege határozottan vissza fog verni bármilyen inváziós kísérletet. Szakértők attól tartanak, hogy bármelyik fél félreértelmezheti, azaz támadásnak tarthatja a másik valamely lépését, ami a felek szándékaitól függetlenül háborúhoz vezethet. Ezt az aggodalmat támaszthatja alá Salami egyik megjegyzése, amelyet a napokban tett. E szerint néha olyan közel vagyunk az ellenségünkhöz, hogy le tudjuk olvasni a fegyverein lévő sorozatszámot.