"Az NBS banki tanácsa a kéteurós érme eredeti formája mellett döntött. Tette ezt annak tudatában, hogy fennáll a veszélye, meghiúsul eredeti célja, vagyis az, hogy Cirill és Metód a Nagymorva Birodalomba való bejövetelét ábrázoló, az egész euróövezetben érvényes emlékérmét bocsásson ki" - idézte a döntés kapcsán pénteken Petra Pauerovát, a szlovák jegybank szóvivőjét az MTI.

A két szent arcmásával díszített kéteurós érmének 2013-tól kellene forgalomba kerülnie abból az alkalomból, hogy Cirill és Metód - akiket II. János Pál pápa 1980-ban Európa társ-védőszentjeivé nyilvánított - 1150 éve érkezett az akkori Morva Fejedelemségbe, Nyitrára. Az Európai Bizottság és több EU-tagállam azonban azt kérte Szlovákiától, hogy a vallási semlegesség jegyében távolítsák el a vallási jelképeket az érméről.

Először úgy tűnt, hogy Szlovákia teljesíteni fogja a kérést. Az indítvány azonban heves társadalmi vitát váltott ki az országban, ahol a lakosság 62 százaléka katolikusnak vallja magát. A szlovák püspöki konferencia "szégyenletesnek" nevezte azt, hogy a IX. századi szláv apostolokat "megfosszák" glóriájuktól. Ez ellen több, keresztény értékeket valló politikai párt is tiltakozott. A javaslat miatt Rafael Rafaj, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke egyenesen a "sátánizmussal való rokonszenvezéssel" vádolta meg az uniót.