A Google 700 millió dollárt fizet, valamint megújítja a Play Áruházat az Egyesült Államok államaival és fogyasztóival kötött trösztellenes egyezség részeként - írja a Reuters.

A keresőóriás 630 millió dollárt fizet be egy fogyasztói elszámolási alapba, 70 milliót pedig a pert elindító államok által használt alapba az egyezség szerint, amelyhez még a bíró végső jóváhagyása is szükséges.

A másfél éve kezdődött eljárás azért indult el, mert az Egyesült Államok számos tagállama szerint a Google Play Áruházzal kapcsolatban több ponton is felmerült a versenyjogi szabályok megsértése.

Az egyik legvitatottabb pont az alkalmazásáruházban alkalmazott jutalékrendszer volt, amelyet az óriáscég a platformon terjesztett applikációk által generált bevételből von le. Emellett azzal is problémája volt az államoknak, hogy a Google abba az irányba igyekszik befolyásolni a mobilgyártókat, hogy a számára előnyös beállításokkal kerüljenek a mobiltelefonok a vásárlókhoz.

A Google emellett több változtatást is bevezetett: 2021 nyarától például 30-ról 15 százalékra csökkentették a Play Áruházon keresztül végzett vásárlások jutalékát abban az esetben, ha az adott partner forgalma nem éri el az évi egymillió dollárt. A mostani megállapodásban pedig azt vállalták, hogy minden fejlesztő számára elérhető funkcióvá válik az Egyesült Államokban, hogy a Google saját fizetési rendszere mellett alternatív megoldásokat is felajánljanak vásárláskor.

A keresőóriásra rájár mostanában a rúd: a napokban mondta ki egy kaliforniai esküdtszék az Epic Games vádja alapján, hogy a Play Áruházat versenyellenesen működteti a cég. A testület valósnak mondta ki az Epic azon állításait, hogy a Google az áruházának köszönhetően monopóliummal bír az androidos alkalmazásokra, illetve a verseny elfojtása érdekében kizárólagos megállapodásokat kötött több fejlesztővel is.