Az esküdtszék ítélete szerint a tech óriás Play Áruház alkalmazásboltja a versenyszabályokkal ellentétes módon üzemeltetett monopóliumnak minősül – írja a Bitport.

A Fortnite videojáték fejlesztőjeként is ismert Epic Games még 2020-ban indított hadjáratot a nagy online applikációboltok ellen, azt sérelmezve, hogy az üzemeltetők túl magasan tartják a jutalékokat, ezzel korlátozva a versenyt és az innovációt.

Az Epic Games tech óriások elleni „felkelése”, eddig mérsékelt eredményekhez vezetett. 2021-ben az App Store elleni perben a bíróság egyrészt felszólította az Apple-t, hogy ne akadályozza a külső fejlesztőket az eltérő fizetési szolgálatatások alkalmazásában, másrészt azt is kimondták, hogy a cég nem monopolizálta az iOS-es alkalmazások piacát.

A bírósági ítélet gyakorlatilag helybenhagyta a játékgyártó vállalat App Store-ból való kizárását – a tech cég azt követően tiltotta ki a Fortine játék kiadóját, miután az Epic Games az App Store felhasználási feltételeit semmibe véve a saját rendszerén átfutó kedvezménnyel kínálta a játék iOS verzióját.

A mostani perben az esküdtek minden kérdésben elmarasztalták a Google-t. Kimondták a Play Store monopol helyzetét az androidos alkalmazások terén és  hogy a cég direkt lépéseket tett a verseny elfojtására: többek között kizárólagos megállapodásokat kötött a fejlesztőkkel.

Az ítélet azért is elmarasztalta a Google-t, mert túl szoros kapcsolatot tart fenn a Play Store és az ugyancsak a tulajdonában lévő Google Play Billing fizetési szolgáltatás között.

A bírósági döntés szerint a vállat a telefonszolgáltatókkal kötött partnerségi megállapodásokkal kizárta az alternatív alkalmazásterjesztési lehetőségeket.

Az Epic Games – ellentétben a 2021-es esettel – sikerként könyvelte el az ügyet, ami világosan bizonyítja, hogy a helyzetével visszaélő nagy tech cégek a túlzott díjszabással elfojtják a versenyt és az innovációt. A cég közleménye szerint a Google monopol helyzetet jól mutatja, hogy az androidos alkalmazások több mint 95 százaléka a Play Store-on keresztül jut el a felhasználókhoz.

Wilson White, a Google egyik alelnöke a The Verge-nek elmondta, hogy megtámadják az ítéletet. Úgy fogalmazott, hogy az Android és a Google Play bármely más nagy mobilplatformnál nagyobb választékot és nyitottságot biztosít.

A cég képviselője úgy látja: a tárgyalás világossá tette, hogy kiélezett versenyben állnak az App Store-al és az androidos alkalmazásboltokkal, azonban ők elkötelezettek a vállalat érdekeinek a megvédésében.

(Gulyás Ábel)

Titkos alkut kötött a Google és a Spotify

Az Epic Games és a Google közt zajló per során fény derült egy szokatlan megállapodásra. Ennek pedig nem sokan örültek.