Clinton május 13-án a College of New Jerseyben kampányolt feleségének, a demokraták szinte már biztos elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak és itt került szóba a szerinte putyinizálódó Magyarország - írja az Index.hu. A rendezvényen Clinton úgy fogalmazott: "Lengyelország és Magyarország - két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül - most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket! Ismerősen hangzik? Ez megy mindenütt!"

A volt elnök ezzel a Vlagyimir Putyinról korábban többször is pozitívan nyilatkozó Donald Trumpra célzott. Az ő nézeteivel, muszlim- és mexikóiellenességével állította párhuzamba a magyar és a lengyel kormányokat. Ezután Clinton kijelentette: "olyan valakire van szükségetek, aki már a kezdetektől tudja, hogyan kell a nagyon rossz dolgokat megakadályozni!"

Volt már ilyen

Az Index emlékeztet: nem ez az első eset, hogy a volt elnök Magyarországról mondott, az viszont egyáltalán nem új. Bill Clinton 2014 őszén Clinton ennél jóval keményebben is fogalmazott, amikor Orbán Viktornak az illiberális államokat éltető hírhedt tusványosi beszédére reagált. Ekkor azt mondta: a magyarok nagyon sokkal tartoznak Amerikának (Orbán) szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Azaz pénzéhesnek és hatalommániásnak nevezte.

Pár hónappal később, 2014 decemberében a republikánusok oldaláról is jött igen kemény kritika. A párt volt elnökjelöltje és tekintélyes külpolitikusa, John McCain neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort, aki ágyba bújik Putyinnal.

Mindezekből nagyon úgy tűnik, a magyar kormánynak nem lesz nagyon jó dolga, ha Hillary Clinton nyeri az amerikai elnökválasztást, amire elég jó esély van.