George Osborne brit pénzügyminiszter felállt a Titanic parancsnoki hídjára, hogy szóljon az utasokhoz. A jéghegyet, amelynek a hajó nekiment Boris Johnson, London volt tory polgármestere, a Brexit-párt vezére képviseli, aki ma reggel egészen másként szólt a szavazókhoz, mint csütörtöki függetlenségi népszavazás előtt. Ezzel indult a hét első napja Nagy-Britannában a BBC-n idézett twitterezők szerint.

Indul a válságkezelés

Osborne azokról az intézkedésekről beszélt, amelyeket a brit jegybankkal (BoE), illetve a többi fejlett ország (G7) pénzügyi vezetőivel tesznek a Brexit okozta gazdasági sokk kezelésére. A szigetország pénzügyi rendszere felkészültebb most, mint a 2008-as pénzügyi összeomlás idején volt, ezért képes levezetni a feszültséget.

Bejelentette, hogy a BoE kész 250 milliárd fontot (a magyar GDP nagyjából háromszorosa) a brit bankrendszer rendelkezésére bocsátani, ha a pénzintézeteknek forrásra lenne szükségük.

Beszédének egyik kiemelkedő megjegyzése az volt, hogy egyelőre nem gondolkodnak pótköltségvetésében, de az is kiderült, hogy a kilépést támogatók bármely ígéretének teljesítéséről sincs szó. Az előbbivel a Remain-kampány riogatta a szavazókat, ám Osborne most csak kiigazításokról beszélt, ráhagyva a költségvetés átszabását az új kormányra, amely David Cameron miniszterelnök októberi távozása után állhat fel.

Beszélgessünk!

A Leave ígéreteinek bizonytalanságára utal, hogy Osborne szerint csak akkor kellene benyújtani Nagy-Britannia kilépési szándékát az uniós alapszerződés 50-es cikkelye szerint Brüsszelben, amikor eldől, hogy a szigetország milyen viszonyt óhajt kialakítani az EU-val. Ez lehet akár a norvég-svájci modell is, amelyben a brit gazdaság az egységes európai piac része marad, de be kell fizetnie az uniós költségvetésbe és biztosítania kell a munkaerő szabad áramlását.

Nem erről volt szó

Boris Johnson volt londoni polgármester, a kilépéspártiak vezére egészen más arcát mutatja hétfőn, mint amilyet csütörtök előtt láthattunk - állapítja meg Norman Smith, a BBC publicistája. Megdicsérte például Mark Carneyt, a BoE elnökét, aki a Brexit következményeivel kapcsolatos figyelmeztetése miatt korábban élesen támadott.

Osborn, aki szintén megkapta a magáért, olajágat kapott tőle. Ma már úgy látja, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter kezében jó helyen van a gazdaság irányítása.

Emellett hűtötte a bevándorlással kapcsolatos várakozásokat is, egyebek mellett megismételte, hogy aki már ott van vagy lehet állása Nagy-Britanniában, az továbbra is beléphet az országba. A publicista azon lamentál, hogy vajon azért vált-e "szofisztikáltabbá" a stílusa, mert jó eséllyel ő lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke.

A zombi és a béna kacsa

A brit Munkáspárt jó úton halad afelé, hogy zombi párttá váljon - állapítja meg Ross Hawkins, a BBC politikai szakírója. A Leave győzelmét látva olyanok fordultak szembe Jeremy Corbyn párvezérrel, akik korábban nem támadták, majd részben szervezetten részben spontán lázadást indítottak ellene.

Corbynt azzal vádolják, hogy valójában Brexit-párti, ezért "elszabotálta" a párt Remain-kampányát.

A pártelnök ellen már hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be a Munkáspárt parlamenti frakciójában, ő viszont bejelentette, hogy ha felmentik, akkor újraindul posztjáért. Így aztán a szigetország azzal szembesül, hogy lemondott, gyakorlatilag ügyvezető kormányt vezető, béna kacsa miniszterelnöke egy élő halott, zombi ellenzékkel áll szemben az ország élén.