Örülhetnek a csehek, meg nem is annak a nagy fordulatnak, ami autóiparukban történt 2022 első nyolc hónapjában - derül ki a Radio Praha cikkéből, amely a Cseh Autóipari Szövetség bejelentése alapján készült. A friss statisztikai adatokból kiderül, hogy az ország autóipara január és augusztus között 3,4 százalékkal növelte termelését 2021. első nyolc hónapjához képest

Nem is olyan régen, az év első felében, az ágazat termelése még 8,5 százalékkal maradt el az előző év első felének adatától, ám az ezt követő két nyári hónapot láthatóan nem nem napozással töltötték az autógyári szakik. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy augusztusban közel másfélszer több autót gyártottak Csehországban, mint 2021 augusztusában.

Hol van már a pandéma

Még ennél is biztatóbbnak hangzik, hogy a nyári teljesítmény meghaladta a koronavírus-járvány előtti utolsó békeév, 2019 gyártását is, majdnem 15 százalékkal.

Ami üröm az örömben az az, hogy a nemzeti büszkeség, a Skoda nem jeleskedett ebben a statisztikában. A növekedés a két ázsiai gyártónak, a Hyundainak és a Toyotának köszönhető, miközben a hazai vállalat adatai még mindig elmaradnak a tavalyi számoktól, nem is kicsivel, majdnem hét százalékkal. Jó hír, hogy az autópari szövetség szerint a Skoda is javította teljesítményét a nyáron.