Az utóbbi években hazánkban is mind több pubot vagy magát annak nevező üzlethelyiséget látni. Igen, nincs itt semmi félreértés, hiszen egyre inkább divattá válik a pub szó, így sok étterem a nagyobb forgalom reményében egyszerűen átkereszteli magát.
Pedig nem árt tisztában lenni azzal, hogy Angliában és Írországban már több száz éves hagyományokra tekintenek vissza ezek a magyarul talán leginkább kiskocsmáknak titulálható helyek, amelyek valójában sokkal többet jelentenek, mint önmagában a gasztronómiai élvezetek tárházát. Ennek megfelelően a pub nemcsak nevében, hanem küllemében és szolgáltatásaiban is meg kell feleljen az elvárásoknak.
A tradicionális pubok az 1700-as években jöttek létre. Akkoriban a családok hely hiányában nem mindig tudták vendégül látni a barátokat, rokonokat, akiket az otthonukhoz legközelebbi pubban fogadtak. Erre utalt a public house kifejezés is, amelybpl a pub szó ered. Azokban az időkben a hölgyeknek még elkülönített részük volt a vendéglátóhelyen s ez a szokás egészen az 1900-as évek elejéig megmaradt. A legtöbben azt gondolják, hogy a pub olyan hely ahol csak inni lehet, ám ez nem teljesen igaz. A finom nedűk kortyolgatásán túl a pub politikai vitafórumok színtere volt (a szakszervezeti alapszervezetek is gyakran pubokban gyűléseztek), sportcentrum, ahol dartsot lehet játszani, sőt az a hely, ahol üzletet is lehet kötni. Nagy-Britanniában ma is úgy tartják: a pubban a csapos egyben a legjobb barátod, a doktorod, a mentorod s nem utolsósorban a hiteleződ. Az angoloknak tradicionálisan két törzspubjuk van. Egyik a munkahelyük közelében, hiszen az ebédidőt legtöbbször ezen a helyen töltik, ám gyakran munka után is betérnek egy kis csevegésre. A másik pedig az otthonuk környékén található.
Magyarországon, azon belül is Budapesten 1985-ben létesült az első angol jellegű pub. A Belváros szívében ma is üzemelő létesítmény vezetője Spanyolországból hozta az ötletet. Komma László egyfajta űrt szeretett volna betölteni, hiszen azokban az időkben talponállók és bisztrók adták a vendéglátó-ipari egységek többségét, ám a kellemes társasági összejövetelekre alkalmas kávéházakból csak mutatóban volt néhány.
Ma hazánkban többféle pubbal találkozhatunk. Számuk csak Budapesten eléri lassan a százat, hiszen egyre szaporodnak. Az ír stílusú pubok egyszerűbb, puritánabb berendezésűek. Az angol jellegű pubok, amelyekből már hálózat is működik Magyarországon, előkelőbbek, ezek többségében már szőnyeg és kárpit is van, sőt némelyikben angol nyelvű könyveket is böngészhet a vendég. Akik ma az ország bármely pontján betérnek valamelyik pubba, feltehetően nem csak egy egyszerű kocsma kínálatával szeretnének találkozni. A hazánkban 1989-ben indult pubhálózat például eredeti, Angliából importált csapolt sörrel is kedveskedik a vendégnek. Talán nem mindenki tudja, hogy Angliában a sör (beer) szó kevéssé használatos, helyette a különböző sörtípúsok nevét érdemes megjegyezni: lager, bitter, ale, dark ale, stout. Érdemes tudni, hogy a klasszikus angol pubokban nincs kiszolgálás, minden rendelést a pultnál kell leadni.
Ha az angolok elvisznek egy-egy kedves vendéget a pubba, akkor nem a város legelegánsabb helyére, hanem a legbarátságosabba invitálják a barátot, ahol jó az ale. Az ital mellé pub grub jár, ami két vagy három egyszerű tradicionális ételt jelent. Úgymint főtt vagy sült kolbász mustár és szósz nélkül. Másik jellegzetes étele a puboknak a Pasty, amely hús, krumpli és sárgarépa keveréke tésztában megsütve. A sós mogyoró, akárcsak külföldön, nálunk is megtalálható a pubok többségében.
Talán érdemes néhány szót ejteni a pubok vendégköréről, a szokásokról, az etikettről is. Tradicionálisan a kétkezi munkástól az egyetemi tanárig bárki törzsvendéggé válhat egy pubban. Hazánkban sajnos ez a jövedelmi viszonyok miatt nem teljesen igaz, hiszen ezek a helyek viszonylag drágának számítanak annak, aki a nyolcórai kemény fizikai munka után egy-két üveg sört kíván elfogyasztani kollégáival. Természetesen azok, akik nem egy talponállóban kívánják ezt megtenni s a kellemes környezetért hajlandók néhány forinttal többet áldozni, kellemes meglepetésben részesülhetnek. Természetesen nem szentségtörés, ha valaki farmerben és pulóverben ül be egy pubba. A mobiltelefon használata sem számít illetlenségnek, hiszen a pubok munkahelyként is szolgálnak, ahol mindenki kedvére intézheti ügyes-bajos dolgait.
Nagy-Britanniában a pubok nyitva tartását majd' száz évig igen szigorúan szabályozták: hétköznapokon este 11-ig, vasárnap fél 11-ig lehettek nyitva, és az annak idején a hadiüzemek dolgozóit korai hazatérésre késztetni hivatott rendeletet egészen a legutóbbi időkig szigorúan be is tartatták. Állítólag a hatósági beszámolók győzték meg a belügyminisztert a drákói szabályok feloldásáról, ugyanis a pubokból egyszerre hazainduló tömeg szinte garanciája a verekedéseknek és a közúti baleseteknek.
HOFMEISTER ZOLTÁN
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.