A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A munkáltatóknak kedvez például, hogy a vezető munkavállalók esetében széles körben térhetnek el az új Mt. szabályaitól, a gyakorlatban azonban még mindig bizonytalan, hogy ezt pontosan mikor és milyen mértékben engedi meg − mondta a Napi Gazdaságnak Torsten Braner közösségi jogász, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda munkatársa. Az új Mt. jelentősen szélesíti a vezetők felelősségét is, ezért az ügyvéd szerint valós igényként merülhet fel egy felelősségbiztosítási rendszer kialakítása.

Nem sokszor éltek a munkaadók azzal a lehetőséggel sem, hogy a jognyilatkozataikat − mint például a felmondást − akár e-mailben vagy sms-ben is érvényesen közölhetik (vélhetően a bizonyítás nehézségei miatt). Bizonytalanságot okoz, hogy a gyesről visszatérő kismamáknál a cégek nem számolhatnak előre azzal, hogy rész- vagy teljes munkaidőbe tér-e vissza az érintett, illetve ódzkodnak a cégek az elszámolási időszak alkalmazásától, illetve az üzemi tanáccsal köthető kollektív szerződésektől is. Utóbbi általában igaz az atipikus foglalkoztatási lehetőségekre, holott alkalmazásukat megkönnyítette az új Mt. − véli Zempléni Kinga munkajogász.

Egyszerűbben alkalmazható, hogy a felmondást betegsége alatt is közölhetik a dolgozóval, de számos munkáltató él a lehetőséggel, hogy a munkakör megszűnésére hivatkozva mond fel a gyesről visszatérő kismamáknak. Zempléni szerint ugyanakkor továbbra is bizonytalan, hogy a jogellenes felmondás megállapítása esetére járó 12 havi távolléti díj nettó vagy bruttó. Az új Mt. tiszta helyzetet teremtett azzal, hogy enged regionális különbségeket a több telephelyen foglalkoztatottak bérezésében, a szakember szerint azonban sok cég inkább a régi kollektív szerződésében rögzített kedvezményeket és műszakpótlékokat alkalmazza.

Reagált az NGM

A szaktárca szerint a megállapított járandóság összege (de ilyen még például a végkielégítés , szabadság megváltás stb.) az Mt.-ben, mint a munkavállaló által megszerzett jövedelem természetesen adóköteles és ennél fogva mindig bruttóban értendő.