A 2006. októberi budapesti eseményeket egy fiktív történet háttereként, sajátos szemszögből ábrázoló Elkxrtuk című filmet - az alkotók műfaji meghatározása szerint politikai krimit - csütörtöktől játsszák a hazai mozik, és az első hétvégén 42 686 néző látta. Ezzel a Filmforgalmazók Egyesülete adatai szerint a harmadik legnézettebb film volt, és négy nap alatt 63,3 millió forint jegybevételt hozott a moziüzemeltetőknek és a forgalmazónak.

A film forgalmazója és gyártója a Mega Film Kiadó Kft., a producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A producerek nyilatkozatai szerint a mozifilm gyártására nem kaptak közvetlenül állami támogatást, hanem saját forrásból, hitelből, céges és magántámogatások segítségével állították össze a büdzsét.

Az őszödi beszéd 15. évfordulójára és a Stop Gyurcsány fideszes kampányra időzített filmet az év elején Az igazság ára címmel és 800 millió forint tervezett filmgyártási költéssel vette nyilvántartásra a Nemzeti Filmiroda. A gyártás előkészítése tavaly novemberben kezdődött, a forgatás idén március 21-én indult el, a gyártás befejezésének pedig 2021. október 23-át jelölték meg az alkotók. A film címe időközben Elkxrtukra változott, a költségvetése pedig kibővült 1 milliárd 142,8 millió forintra – derül ki a Filmiroda adataiból. (Elképzelhető, hogy még ez sem a végösszeg, amit a filmgyártók feltüntettek a közvetett állami támogatás igénybevételéhez szükséges elszámolásban.)

Az alkotók a költségvetés 30 százalékáig, azaz – a korábban tervezett 240 millió helyett – 342,8 millió forintig vehetnek igénybe társasági adókedvezményes, azaz közvetett állami támogatást. (A filmtámogatást cégek nyújtják, amelyek ezért társaságiadó-kedvezményre, illetve adójóváírásra jogosultak, így az adójuk nem az államkasszába, hanem a filmgyártókhoz kerül. Az ügymenet gyorsítására a Nemzeti Filmintézet letéti számlát vezet, ezen gyűjti a céges befizetéseket és fizeti ki a filmgyártási költségek elszámolása után a filmgyártóknak a közvetett támogatásokat. A Filmintézet negyedévente tájékoztatja az adóhatóságot a letéti számlára befolyt céges támogatásokról.)

A Mega Film eddig három részszámlát nyújtott be a filmgyártási költségekről (a 2020 novembere és 2021 márciusa közötti, az idén áprilisi és a májusi gyártási időszakra vonatkozóan) 774,5 millió forint összértékben, ezek alapján 232,3 millió forint közvetett állami támogatást vehetett igénybe.

Túl az egymilliárdon a Magyar passió

Eperjes Károly Kossuth-díjas színész első nagyjátékfilmes rendezésének, a Magyar passiónak a büdzséje is megnőtt, jelenleg 1,005 milliárd forint filmgyártási költséggel szerepel a Filmiroda nyilvántartásában, amihez az alkotók 703,2 millió forint állami támogatást kaptak, és 301,5 millió forint közvetett állami, azaz tao-támogatást vesznek igénybe. A filmet televíziós bemutatásra szánt alkotásként, Krisztus inge címmel kezdték el forgatni áprilisban, akkor 300 milliós állami támogatásnál járt a gyártó Film-Art Stúdió Kft. Az 1950-es években a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódó film hosszúsága és büdzséje időközben kibővült, mozifilmes változat is készült, amit elsőként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak vetítették le augusztus végén; a mozikban november 4-én debütál.