Minden második magyar allergiás valamire, a pollenallergia tízből három-négy magyart érint – ez derül ki egy friss reprezentatív kutatás adataiból.

Minden ötödik allergiás a tünetek megjelenésekor olyan orrsprayhez nyúl, amely egyáltalán nem az allergia kezelésére való, és hosszú távon árthat is. Tízből csak négy érintett konzultál orvossal, harmaduk pedig egyáltalán nem védekezik a pollenek ellen, hanem megtanul együtt élni a tünetekkel.

A pollenallergiások leginkább (76 százalék) nyáron szenvednek:

  • 64 százalék életét az orrfolyás;
  • 60 százaléknak a szemviszketés, könnyezés;
  • 17 százaléknak bőrkiütés és ekcéma nehezíti meg az életét.

A világ fele allergiás lesz 2050-re

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint rohamosan nő az allergiától szenvedők száma, 2050-re a világ lakosságának fele érintett lesz. Az allergia kialakulását egyre több tényezője befolyásolja, ezek közé tartozik többek között a globális felmelegedés, genetikai okok, az élelmiszer-adalékanyagok, továbbá különböző társadalmi és környezeti tényezők. A globális felmelegedés miatt az elmúlt tél is kifejezetten enyhe volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy a növények a szokásosnál korábban kezdtek el virágozni, így az allergiaszezon is kitolódott.

magyarok 49 százaléka saját bevallása szerint allergiás valamire: a lakosság 11 százaléka kizárólag különböző virágporokra, minden ötödik magyar a pollenek mellett másra is allergiás – derül ki a Sterimar reprezentatív kutatásából, amelyet 1292 fő megkérdezésével az Opinio Kft. végzett idén júliusban.

A legtöbb vény nélkül kapható orrspray érszűkítő hatással bír, amely eleinte ugyan segít azon, hogy az orr kiduguljon, de 5-7 nap után pont az ellentétes hatást váltja ki, ráadásul könnyen rá is lehet szokni a használatára – mondta Gerencsér Emőke, fül-orr-gégész főorvos.

Az allergiaszezonban hatásos lehet akár preventív módon is az orrmosás vagy steril tengervizes orrspray használata is. A mangánnal dúsított tengervizes orrspray-k pedig kifejezetten csökkentik a már meglévő allergiás tüneteket, és ilyenkor a rászokás esélye sem áll fenn – javasolja a fül-orr-gégész.

Nem a bírság riasztja el a szabályszegőket

Tavaly Magyarország teljes kül-és belterületén összesen 73,8 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elhanyagoltan hagyott parlagfüves területek miatt – válaszolta a hatóság a Napi.hu kérdéseire.

 

Kép: Napi.hu

A csúcsbírságok:

  • 2019-ben 1,1 millió forint;
  • 2020-ban 2 millió forint;
  • 2021-ben 1 millió forint;
  • 2022-ben 1,5 millió forint;

Ugyanakkor évről évre csökken a kiszabott bírságok összege: 2019-ben még 136 millió forintra bírságolták azokat, akik saját földjükön vagy kertjükben nem nyírták le vagy irtották ki gyomnövényt.

Évente 40-50 milliárd forintot költ a lakosság allergiagyógyszerekre, az orvosi ellátás is legalább ennyibe kerül – mondta korábban Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke.

 

A parlagfű szinte az összes kontinensen megvetette a lábát, és ezzel egyre nagyobb ökológiai és közegészségügyi problémát okoz. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) a világ első 100 invazív, kártékony és veszélyes növények közé sorolta.