Kunetz Zsombor az ATV Start című műsorában maszkban jelent meg. Ezt azzal magyarázta, hogy szerinte hazánk alulteljesít a mérésekben: míg Ausztriában 80 millió körül van a tesztek száma, Magyarországon ez nem éri el a 7 milliót sem. Nem tudjuk pontosan, hol tart most a járvány, de a növekedés egyértelműen látszik - írja a televízió portálja.

A kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak számát kell figyelembe venni - hangsúlyozta a szakember. A legutóbbi hullám alatt 11-12 ezer kórházi kezelt bedöntötte a magyar egészségügyi ellátást, ezt nem kellene megint elérni, és most már valószínűleg 8 ezer beteg is képes lenne bedönteni, mert annyival kevesebb a létszám az egészségügyi ellátásban.

Szerinte a főpolgármesternek már el kellett volna rendelnie, hogy például a tömegközlekedési eszközökön a maszk kötelező legyen. A tömegközlekedés az a csomópont, ahol nem lehet távolságot tartani, és a zárt zsúfolt tereken is szükség lenne a maszk viselésére - magyarázta Kunetz Zsombor.

Ismét hangsúlyozta, hogy mivel nincs elég mérés, nem látjuk, mennyire terjed a járvány, ráadásul az oltottság elrejti a vírushordozást, mert nem betegednek meg, ha megfertőződnek. Úgy látja, nem kellene eljutni a teljes lezárásig, lépcsőzetes járványkezelési rendelkezéseket kellene meghozni, és akkor ez talán megelőzhető.

A korábbi hullámok alatt a kórházakban kényszermegoldások voltak, normál kórtermeket neveztek ki intenzív kórtermeknek, a személyzet nem volt hozzá elég, de nem tud róla, hogy jobban felkészítették volna a kórházakat a nyáron egy következő hullámra. Ha felkészülünk, úgy járunk, mint Ausztria, 10 ezer halottunk lenne sajnos, de nem 30 ezer, és nem állna le az ellátás és nem nőnének a várólisták brutális mértékben - fogalmazott a szakember.