Az Erste Group Bank AG hétfőn visszavásárolta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15 százalékos tulajdonrészét az Erste Bank Hungary Zrt.-ben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban. A tranzakció lezárásával a bécsi székhelyű pénzügyi szolgáltató ismét a magyarországi Erste 100 százalékos tulajdonosa lett. A felek között csütörtökön jött létre a kisebbségi tulajdonhányad megvásárlásáról szóló megállapodás.

Az adásvétel értékéről nem írtak, de az előző hónapban a magyar állam értékesítette ugyancsak 15 százalékos részesedését az Erste Bank Hungary-ben, amelyért az Erste 87,5 milliárd forintot (230 millió eurót) fizetett. Közleményében akkor az Erste emlékeztetett arra, hogy a magyar állam, az Erste csoport, a Corvinus és az EBRD részesedésvásárlásáról szóló, 2015-ben kötött megállapodás tartalmazott egy előzetesen rögzített mechanizmust a kisebbségi tulajdonhányad kivásárlására.

Az Erste Bank Hungary a BÉT értékpapír-kibocsátója.

Korábbi közleményük szerint az idei első 9 hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest 67,4 milliárd forintról 150,4 milliárd forintra növelték a működési eredményüket.

Adózás utáni nyereségük 89,9 milliárd forint lett, 2022 első kilenc hónapját 18,4 milliárd forint profittal zárták; 2022-ben éves szinten az adózás utáni nyereség az előző évhez képest 9,7 százalékkal kevesebb, 53,5 milliárd forint lett; 2021-et 59,2 milliárd forint nyereséggel zárták.

Ön is gyorsan szeret bankolni? Akkor ezt jó, ha tudja

Természetesen kezeljük, hogy néhány másodperc alatt akár több millió forintot is el tudunk utalni. Most már a személyi kölcsönök jó részét is online értékesítik a pénzintézetek, a következő pedig a lakáshitel lehet. Itt olvashat arrról, hogy a digitalizációnak köszönhetően mely szolgáltatások, folyamatok gyorsultak fel leginkább a hazai bankoknál >>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!