Európában túlkínálat alakult ki az árampiacon, ezért a következő egy-másfél évben alacsonyan maradhat az energiaforrás ára - mondta a Világgazdaságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató intézetének igazgatója. Az enyhe időjárás miatt visszaeső kereslet karácsonyra negatív áramárhoz vezethet Németországban, mivel a tengeri szélerőművek ontják az áramot.

Nyugat-Európában drámai helyzetbe kerültek az erőművek. Termelésük veszteséges, csak azért nem zárják be jelentős részüket, mert olyan öregek, hogy berendezéseik után már nem kell értékveszteséget elszámolni. Új építések nem indulnak, mert a jelenlegi árak mellett kétséges lenne a beruházás megtérülése.

Hegedűs szerint hosszabb távon nem tartható az alacsony ár: a zöldenergia magasabb költségét vagy állami támogatás vagy magasabb fogyasztói árak formájában meg kell fizetni.

A magyarországi tőzsdei árak 8-10 euróval vannak a német, a cseh, az osztrák és a szlovák árak felett. A szakember szerint a verseny korlátozottsága és a mesterségesen alacsonyan tartott lakossági tarifák állnak a jelenség mögött. Egyre kevesebb hazai erőmű termel, amit importból kell pótolni.