Ülése elején a Ház megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: nem kérdés, hogy nem Nagy Imre, hanem az őt és társait kivégzők voltak a hazaárulók, erkölcsi kötelességünk, hogy őrizzük '56 emlékét és mártírjainak dicsőségét.

Ikotity István, az LMP képviselőjeként tegnapi sajtótájékoztatójához hasonlóan az iskolabezárások leállítását követelte, mivel azzal, hogy a nemzetgazdasági tárca több szakközép és szakiskolát átvesz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, több gimnáziumot bezárhatnak.

Czunyiné Bertalan Judit államtitkár azt javasolta a képviselőnek, hogy alaposan olvassa végig a szakképzési törvény módosítását, amely garanciát nyújt felvetései elkerülésére, illetve hangsúlyozta: a profiltisztítás nem egyenlő az iskolabezárással.

A szocialista Burány Sándor gazdaság- és adópolitikai fordulatot sürgetett, mert mint mondta, a kormány aránytalan terhet ró a legalacsonyabb keresetűekre, javaslata szerint a minimálbéreseknek 5, az átlagos keresetűeknek pedig 10 százalékosra kellene csökkenteni személyi jövedelemadóját.

Tállai: igazságos az egykulcsos szja

Tállai András államtitkár azonban igazságosnak és a dolgozók érdekeit védő rendszernek nevezte az egykulcsos szja-t is tartalmazó, jelenlegi adórendszert. Hangsúlyozva, hogy a szabályozás jobb teljesítményre ösztönzi a munkavállalókat, illetve, hogy a kormány célja az egykulcsos szja bevezetése.

A KDNP-s Firtl Mátyás a térség országgyűlési képviselőjeként a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes 2009. óta zajló rekonstrukcióját méltatta, L. Simon László államtitkár pedig válaszában szintén fontosnak nevezte a felújítást és annak folytatását.

Rogán: szükséges a nemzeti konzultáció

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, hogy június végére meghaladhatja a 60 ezret is azok száma, akik illegálisan lépték át a magyar határt, ezért van szükség a nemzeti konzultációra. A politikus a baloldali pártokat bevándorlás-pártinak nevezte, és feltette a kérdést, hogy a plakátkampány melyik mondatával nem értenek egyet a kampány ellenzői.

Kontrát Károly államtitkár a legfrissebb adatokra hivatkozva aláhúzta, hogy máig idén több mint 56 ezren lépték át illegálisan a magyar határt és maga is úgy látta, hogy az uniós szabályozás nem tudja kezelni a helyzetet, nemzeti hatáskörbe kell helyezni a kérdést.

A jobbikos Novák Előd elképesztőnek nevezte, hogy - mint mondta - a kormány antikommunistának próbálja feltüntetni magát, míg falaz az ex-kommunistáknak. Az elmúlt 25 év, különösek a kormánypártok szégyenének nevezte, hogy még mindig nem hozták nyilvánosságra az ügynökaktákat, múlt heti bekiabálásai miatti kitiltása miatt pedig elküldte a házelnöknek az országgyűlési törvényt.

L. Simon László államtitkár aláhúzta, hogy az ellenzéki képviselő stílusa és hangneme nem illeszkedik pártja cukiság-kampányára. A politikus szerint az elmúlt időszakban minden jogszabály, ami egyértelművé teszi az állampárt bűnei elleni kiállást, a kormánypártoknak köszönhető.