Christoffer Wendick, az SVT európai tudósítója szerint a lemondás nem akadályozza meg Svédország NATO-folyamatát.

Ez nem befolyásolja, hogy a parlament hogyan szavaz. Stockholm arra vár, hogy a magyar parlament február 26-án újra összeüljön, majd szavazást tartson Svédország tagságáról

– fogalmazott Christoffer Wendick, aki egyben megjegyezte, hogy a magyar köztársasági elnöknek kell aláírnia a parlament azon határozatát, hogy Svédországot NATO-tagként fogadják el.

Hogy ki lesz végső soron az, aki ezt majd megteszi, még nem tudni.

Hiába mondott le, február végéig Novák Katalin marad ebben a pozícióban, számolt be róla az Index, miután a nyilatkozatát a parlamentnek még el is kell fogadnia. Vagyis Kövér László legkorábban február végétől lehet a köztársasági elnöki jogkört ideiglenesen gyakorló házelnök. Az új államfő pedig legkorábban március végén léphet hivatalba.

A svéd Dagens Nyheter beszámolt róla korábban, hogy Novák Katalin teljes mértékben támogatta a svéd NATO-csatlakozási kérelmet, ugyanakkor a lemondott köztársasági elnök anno megjegyezte: megkönnyítené a dolgát, ha a svéd kormány közelítene a magyarhoz.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, nincs értelme február 26-a előtt összehívni az Országgyűlést a svéd NATO-csatlakozás miatt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kijelentette, arra számít, hogy az első rendes ülésen szavaz a magyar parlament a svéd NATO-tagságról.

Novák-Varga lemondás: az elemzők szerint a kormányoldal megoldotta a problémát

Novák Katalin és Varga Judit lemondása után értékelte röviden a helyzetet az Economxnak két politikai elemző, Boros Bánk Levente és Horn Gábor.