Szombaton késő délután mondott le köztársasági elnöki pozíciójáról Novák Katalin, miután kiderült, hogy kegyelemben részesítette a bicskei pedofilügyben érintett, és másodfokon kényszerítés miatt elítélt K. Endrét. A volt államfő gépe azonban még fel sem szállt múlt csütörtökön a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, hogy Katar felé tartson hivatalos útra, amikor a kormányzat már megkezdte a lehetséges utódok castingját. 

Az Index információi szerint azóta telefonos közvélemény-kutatást végeznek a témában, hétfőtől pedig már személyes megkeresésen alapuló, nagy mintás kutatás kezdődik a következő államfő személyéről.

Az új elnök nem baj, ha kicsit szürke és kissé savanyú, de legyen támadhatatlan

– mondta a portál neve elhallgatását kérő forrása, aki szerint „Áder János nem volt showman, mégis két ciklust végigvitt”.

A miniszterelnök ezúttal nem gondolkodik női köztársasági elnökben, a telefonos lekérdezésnél használt kérdőíven Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának neve szerepel.

Emellett a lehetséges jelöltek között van az első Orbán-kormány Miniszterelnökségét vezető miniszterének, Stumpf Istvánnak a neve is, aki 2019-ig alkotmánybíróként dolgozott, valamint Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselője.

Az Index kormánypárti forrásai Szalay-Bobrovniczky mellett azt hozták fel érvként, hogy személyisége, alkata és eddigi közéleti tevékenysége egyaránt alkalmassá teszi az államfői szerepkör betöltésére. Az azonban ellene szól, hogy az üzleti világból érkezik, ezért lehetnek a múltjában olyan dolgok, amelyek miatt támadhatóvá válhat a későbbiekben. 

Navracsics Tibor kapcsán úgy fogalmaztak, hogy egy „jó arc”, akinek nem voltak botrányai és a brüsszeli világban is otthonosan mozog. Ellene szól azonban, hogy a magánélete nem biztos, hogy kibírná ezt az új helyzetet.

Merkely Béla a tudományos eredményei, habitusa és vezetői tapasztalata alapján is alkalmas lehetne az államfői pozíció betöltésére, azonban a korábban készült bulivideói miatt hamar a gúnyolódók célkeresztjében találhatja magát.

Stumpf István ellen elsősorban az szól, hogy gyakran fogalmaz meg ellenvéleményt, Kövér László pedig ismételten jelezte, hogy nincsenek államfői ambíciói. 

A Fidesz tagságának hangulatáról is beszéltek vidéki fideszes vezetők a portálnak, akik már nagyon várják a február 17-i miniszterelnöki évértékelőt, illetve a 21-i kihelyezett frakcióülést.

Csak remélni tudjuk, hogy Orbán Viktor magyarázatot fog adni arra, hogy miért bukott meg a Fidesz két jól felépített és népszerű női politikusa gyakorlatilag néhány nap alatt

– mondta egy vidéki képviselő, aki szerint most abban bíznak, hogy Orbán Viktor minél hamarabb megnevezi az új államfő-jelöltet, valamint a kormánypártok EP-listavezetőjének személyét.