Akármilyen meglepő, de van olyan szempont, amelyben a politikai elemzők egyetértenek Varga Judit egykori igazságügyi miniszter és Novák Katalin államfő visszavonulása, illetve lemondása kapcsán: vannak következményei a hibáknak. 

Morális győzelem

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet vezető-helyettese, politikai elemzési igazgatója az Economxnak röviddel a bejelentések után nyilatkozva arról beszélt, hogy az államfői lemondás Novák Katalin személyiségéből és az eddigi tevékenységéből is fakad. Szerinte ez két ügy iránti alázatról szól: az egyik a nemzeti oldal, másik a gyermekvédelem iránti elkötelezettsége. Az elemző szerint Novák Katalin mindkettőt fontosabbnak tartotta a saját politikai karrierjénél. 

Elismerte azt is, hogy a két bejelentés sokként érte a kormányzat szimpatizánsait, mert sokan pont a kitartást várták volna el, de Boros Bánk Levente szerint

a morális csatát a kormányoldal megnyerte,

az ellenzék ezt az ügyet ugyanis csak politikai célokra használta volna föl - magyarázta. Mindezt azzal indokolta, hogy az ellenzék nem szavazta meg a gyermekvédelmi törvényt és számtalan esetben mentegette a pedofil-bűncselekményeket.

A Nézőpont Intézet munkatársa nem szeretne találgatni az új kormányfő, illetve a Fidesz-KDNP lehetséges EP-listavezetője kapcsán, azt ugyanakkor hangsúlyozta, optimista, ez a politikai közösség már számos tehetséges politikust termelt, és Boros Bánk Levente szerint egy ehhez hasonló mértékű válság a másik oldalon komoly problémát eredményezne. 

A magyar társadalom számára pozitív

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke portálunk elismerte, őt meglepte a két politikus visszavonulása, hozzátéve, hogy a jelek szerint Novák Katalin és Varga Judit a hibájukkal egy olyan vörös vonalat léptek át, ami már a Fidesz számára is védhetetlen volt. 

Ugyanakkor a magyar társadalom számára pozitívum, hogy lett a kegyelmi ügynek következménye

- szögezte le az elemző. 

A következmények kapcsán arról beszélt, hogy így már nem lehet fenntartani a témát június 9-ig, lekerül a kegyelmi ügy a napirendről. 

Horn Gábor szerint a Fidesz szempontjából időben történt a bejelentés, a saját szavazóik számára innentől kezdve eltűnik a téma, a többiek számára pedig úgy tűnhet, hogy reagál arra a Fidesz, ami történik

Ők megoldották a problémát, a többieknek pedig elvész egy lehetőség politikai értelemben

- szögezte le. 

Arról is beszélt, hogy persze bizonyos szempontból lett következménye a kegyelmi ügynek, hiszen két fontos szereplő lekerült a palettáról, más szempontból viszont minden olyan lesz, mintha ez az egész meg sem történt volna, megy tovább a karaván.

Egyébként a Republikon vezetőjének sincs tippje, kik lehetnek az új jelöltek, kíváncsian várja a folytatást. 

Novák Katalin: Hibáztam!

Novák Katalin köztársasági elnök ma délután benyújtotta a lemondását, amelyet néhány perccel később Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter lemondó nyilatkozata követett. Mindkét politikus érintett volt abban, hogy kegyelmet kapott tavaly tavasszal a bicskei gyermekotthonban történt pedofilbűncselekmény kapcsán elítélt igazgatóhelyettes.