Spotify bejelentette, hogy Christian Luigát, az európai védelmi és biztonsági vállalat, a Saab AB egyik hadiipari vezetőjét nevezi ki következő pénzügyi igazgatójának.

Az 55 éves Luiga várhatóan 2024 harmadik negyedévében kezd a streaming szolgáltatónál. Ben Kung, a Spotify pénzügyi tervezésért és elemzésért felelős alelnöke Christian Luiga munkába állásáig ideiglenes pénzügyi igazgató lesz.

A Spotify tavaly decemberben jelentette be, hogy a korábbi pénzügyi igazgató, Paul Vogel idén tavasszal távozik a cégtől. Vogel távozásának híre három nappal azután érkezett, hogy a Spotify bejelentette, hogy a munkaerő 17 százalékát elbocsátja, és ezzel világszerte mintegy 1500 munkahelyet szüntet meg.

Daniel Ek, a Spotify alapítója, elnöke és vezérigazgatója akkor közleményben közölte, hogy a vállalat „új szakaszba lép, és olyan pénzügyi igazgatóra van szüksége, aki a tapasztalatok másfajta keverékével rendelkezik”.

Christian Luiga 2020 óta a svédországi Stockholmban székelő védelmi és biztonsági vállalat, a Saab AB vezérigazgató-helyettese és pénzügyi igazgatója volt. Korábban 2009-től különböző pozíciókban dolgozott a Telia svéd távközlési vállalatnál, többek között pénzügyi igazgatóként, valamint megbízott vezérigazgatóként és elnökként. 

A Saab AB csütörtökön külön bejelentette Christian Luiga lemondását, mondván, hogy október 3-ig marad a Saabnál, hogy biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet utódjának.

A Spotify-nál Luiga Svédországban dolgozik majd, és a pénzügyi tervezésért és elemzésért, az auditért és kockázatért, a befektetői kapcsolatokért, a számvitelért, a vállalati fejlesztésért, az adózásért és a pénzügyekért lesz felelős – számolt be róla a Variety.

Elárulta a Spotify, hogy mennyit fizet az előadóknak

A svéd zenei óriás sokáig titkolózott, azonban a sok kritika után, amely az üzleti modelljüket minősítette, már kénytelenek voltak közzétenni az adatokat.