Pozitívra teszteltek egy tejipari dolgozót Texasban a H5N1 madárinfluenza-vírusra. Ez a világon a második eset, hogy a betegség állatról emberre terjed át.

Az Egyesült Államokban a H5N1 több szarvasmarha-állományt is megfertőzött az elmúlt hetekben.

Bár a betegség az eddigi tudományos ismeretek szerint csak állatról állatra képes terjedni, ez már a világon második regisztrált emberi fertőzés, az Egyesült Államokban pedig az első.

A fertőzés ellenére ugyanakkor továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a vírus képes az emberek között terjedni – írja a Politico. A fertőzött állapotáról azt írták, hogy a betegsége enyhe lefolyású, és várhatóan hamarosan felépül.

A szakértők attól tartanak, hogy a vírus emlősökre való átterjedése az emberek megfertőzését is megkönnyítheti. Ashish Jha veterán közegészségügyi szakértő, aki a Biden-kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit is vezette, úgy nyilatkozott, hogy a fertőzés „minden alkalommal egy orosz rulett”.

A CDC, az FDA és az USDA sajtóközleménye szerint a kezdeti vizsgálatok alapján nem találtok olyan mutációt a vírusban, amelyek alapján az emberre könnyebben terjed át.

Miközben az Egyesült Államokban többnyire enyhe madárinfluenza megbetegedésekről számoltak be, addig a világ más részein már több halálos esetet is regisztráltak.

 

Ember halálát okozta a madárinfluenza

A madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésében halt meg egy nő tavaly decemberben, de a betegség emberről emberre terjedésének kockázata továbbra alacsony a kínai nemzeti betegségellenőrzési és megelőzési hivatal tájékoztatás szerint. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább >>>