Az eset korábban más országokban is megtörtént. A fertőzött macskával együtt tartott állatokat jelenleg vizsgálják, de egyelőre tünetmentesek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint az elhullott állatból a madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatták ki, a fertőződés valószínűleg vadmadárral való közvetlen vagy közvetett útján történhetett.

A Nébih szerint ugyanakkor magas patogenitású vírus megjelenése az emlősállatokban ugyanakkor nem tesz indokolttá szigorú járványügyi intézkedéseket. Az állattartó többi macskáját az állategészségügyi hatóság megvizsgálja és megfigyeli, egyéb intézkedésekre nem kerül sor.

A Nébih megjegyzi, hogy nem mutatták ki a betegséget más emlősállatoknál és Európa-szerte is csak elszórtan azonosították a kórokozót az ilyen fajta álltaok esetében. Nagy ktierjedésű betegség kizárólag baromfifajokban jellemző. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatbecslése szerint továbbra is elhanyagolható az esélye annak, hogy a vírus embert fertőz meg.

Pandémiás potenciállal bír ez az emberekre is veszélyes vírus

A madárinfluenza rendkívül fertőző törzse idén kilenc amerikai szövetségi állam három tucatnyi állományában terjedt el a tejelő szarvasmarhák között.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→