Az Arizona Állami Egyetem (ASU) által bemutatott ANDI-val arra próbálnak fényt deríteni, hogy pontosan miként hat az emberi szervezetre a magas hőmérséklet, és miért következnek be a hőhullámok okozta halálesetek - írja a PC Wolrd az ASU News cikke alapján.

A tavalyi évben csak az arizonai Maricopa megyében 425-en vesztették életüket a magas hőmérséklet miatt, a globális felmelegedés tükrében pedig az áldozatok számának emelkedésére számítanak a szakértők.

Történelmi hőhullám: plusz 39 fokot mértek Szibériában

Több tucatnyi melegrekord dőlt meg Szibériában a héten, a szakértők szerint pedig jócskán benne van a kezünk a dologban. Bővebben >>>

A 35 különböző érzékelési felülettel és az emberi szervezetet utánzó hűtésrendszerrel ellátott ANDI-t a Thermatrics nevű cég készítette el az ASU kérésére, és egy akár 60 Celsius-fokra is felfűthető szobában fogják vizsgálni a szenzoraival rögzített értékeket. Az egyetem közleményéből kiderül,

világszerte 10 hasonló ANDI van szolgálatban, melyek többségét sportszergyártók használják a ruháik tökéletesítésére, a felsőoktatási intézményben viszont az egyetlen példány, amivel kültéri kísérletek is végezhetők.

Konrad Rykaczewski, a projekt vezető kutatója azt mondta, rengeteg kísérlet zajlik az extrém hőséggel kapcsolatban, hogy megérthessük, hogyan hat az emberi testre a hőség, és fel lehessen lépni ellene.

ANDI-nak párja is van, a precíz biometeorológiai mérésekre szolgáló MaRTy, együtt fogják őket munkára, hogy minél részletesebb eredményeket érhessenek el.

Százéves melegrekordot mértek Sanghajban

Száz év óta most hétfőn volt a legmelegebb májusi nap Sanghajban – közölte a kelet-kínai nagyváros meteorológiai szolgálata. Bővebben >>>