Meghalt 55 kínai tengerész egy tengeralattjáró fedélzetén, miután nekimentek egy amerikai tengeralattjárók ellen kihelyezett kínai csapdának a Sárga-tengeren – írta a Daily Mail egy titkos brit jelentés alapján. 

A baleset helyi idő szerint reggel 8 óra 12 perckor történt, és a legénység 55 tagjának halálát okozta: 22 tiszt, 7 tisztjelölt, 9 altiszt, 17 tengerész van az áldozatok között. A kapitány, Hszüe Jong-Peng ezredes is meghalt. 

A Daily Mail értesülései szerint a halál oka a tengeralattjáró rendszerhibája miatt fellépő oxigénhiány volt. A tengeralattjáró egy láncos és horgonyos akadálynak ütközött, amelyet a kínai haditengerészet az amerikai és szövetséges tengeralattjárók elleni védekezésként helyezett ki. Ez olyan rendszerhibákhoz vezetett, amelyek javítása és a hajó felszínre hozatala hat órát vett igénybe.

A fedélzeti oxigénrendszer katasztrofális meghibásodás után megmérgezte a legénységet.

A kínai tengeralattjáró feltételezett elvesztéséről egyelőre nincs független megerősítés a nyilvánosságban. A Mail Plus megkereste a brit haditengerészetet, hogy megvitassa a brit jelentésben szereplő részleteket, de hivatalos források nem kívántak nyilatkozni vagy útmutatást adni.

Peking ugyanakkor „teljesen hamisnak” minősítette az incidensről szóló spekulációkat, míg Tajvan szintén cáfolta az internetes jelentéseket.