Tajvan a saját fejlesztésű tengeralattjáró-programot a fegyveres erők modernizálására irányuló ambiciózus projekt kulcsfontosságú részévé tette, miközben Peking szinte naponta tart hadgyakorlatokat szuverenitásának megerősítésére. Caj Jing-ven elnök, aki 2016-os hivatalba lépésekor kezdeményezte a tervet, csütörtökön a déli Kaohsiung városában pedig bemutatta a nyolc új tengeralattjáró közül az elsőt – számolt be a Reuters.

A múltban egy hazai fejlesztésű tengeralattjáró lehetetlen feladatnak számított. Ma azonban egy, az országunk népe által tervezett és gyártott tengeralattjáró áll a szemünk előtt. Még ha vannak is kockázatok, Tajvannak meg kell tennie ezt a lépést, és lehetővé kell tennie, hogy az önállósult nemzetvédelmi politika növekedjen

– mondta Caj Jing-ven, aki a Narval névre keresztelt hajó előtt állva hozzátéve, hogy az fontos szerepet fog játszani a haditengerészet „aszimmetrikus hadviselési képességeinek” megerősítésében. A tengeralattjáró orra köré Tajvan vörös zászlaját tekerték, amelyen egy fehér napot ábrázoltak a kék égbolt előtt.

A Narval 2025-ben áll majd szolgálatba, csatlakozva két meglévő tengeralattjáróhoz, amelyeket az 1980-as években vásároltak Hollandiától.

A kínai védelmi minisztérium a tengeralattjáróról szólva megjegyezte, hogy „Tajvan túlértékeli magát, és valami lehetetlent próbál megvalósítani”. „Ami a Népi Felszabadító Hadsereg Csendes-óceánba való behatolásának megakadályozásáról szóló beszédet illeti, ez egy idióta ostobaság” – mondta a honvédelmi tárca szóvivője Pekingben újságíróknak.

Diplomáciai áttörés

A saját tengeralattjáró-program megvalósítása során több ország szakértelmét és technológiáját is felhasználták, és ez áttörést jelent a diplomáciailag elszigetelt Tajvan számára. Cseng Ven-jon, a tengeralattjáró építését vezető tajvani CSBC vezetője elmondta, hogy a hajó hazai részaránya mintegy 40 százalékos.

Hangsúlyozva Washington és a szigetország biztonsági kapcsolatának fontosságát a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére, az Egyesült Államok tényleges tajvani nagykövete, Sandra Oudkirk részt vett az ünnepségen. Az Egyesült Államok Tajvan természetesen legnagyobb fegyverszállítója.

Tajpejben újságíróknak nyilatkozva Joseph Vu tajvani külügyminiszter azt mondta, hogy a szigethez közeli, légi és tengeri tevékenységet folytató Kína katonai „szürke zónás nyomástaktikáinak” fokozott fenyegetésével szemben Tajvannak meg kell erősítenie védelmét.

Egy új tengeralattjáró birtoklása az egyik ilyen stratégia, mert ez szükséges a háborútól való elrettentéshez

– jegyezte meg a külügyi tárca vezetője.

Tajvan azt reméli, hogy 2027-ig legalább két ilyen, hazai fejlesztésű tengeralattjárót állíthat hadrendbe, és a későbbi modelleket esetleg rakétákkal is felszerelheti – mondta a program vezetője ebben a hónapban. Az első tengeralattjáró, amelynek ára 1,53 milliárd dollár (569 milliárd forint), a Lockheed Martin harcászati rendszerét használja majd, és amerikai gyártmányú Mark 48-as nehéztorpedókat hordoz. Jövő hónapban kezdi meg a tengeri próbákat, mielőtt 2024 végéig átadnák a haditengerészetnek.