Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, ezzel újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be Varga Mihály az ECOFIN ülés után Brüsszelben.

A pénzügyminiszter elmondása szerint mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitel résszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az első részletek előleg formájában a most elfogadott, RePowerEU forrásaiból érkezhetnek a jövő év elején, egy pénzügyi megállapodás aláírása után nagyjából 920 millió euró, vagyis csaknem 380 milliárd forint hazánknak járó összeghez nyílik meg az út.

A miniszter emlékeztetett, hogy a REPowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitel részből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöld átállást segítik. Az eredeti programbeli 48 százalékhoz képest a keret 67 százaléka megy ilyen programokra, rendkívül erős a módosított terv zöld fókusza.

A hollandoknak voltak fenntartásai

Népszava brüsszeli források alapján korábban arról írt, hogy a pénteki határozatot előkészítő testületi ülésen négy tagállam is jelezte fenntartásait a magyar terv jóváhagyásával kapcsolatban. Ebből két ország jelezte, hogy tartózkodni fognak a szavazáson, közülük Hollandia már tavaly decemberben sem támogatta az eredeti helyreállítási terv elfogadását.

Sigrid Kaag pénzügyminiszter a holland parlamentnek írt levelében azzal indokolta a döntést, hogy Magyarország nem tett elég konkrét, átfogó és ellenőrizhető előrelépést a jogállamisággal kapcsolatos aggályok kezelésével és a korrupcióval kapcsolatban, ezért nem tartják kívánatosnak, hogy Magyarország még azelőtt részesüljön a 20 százalékos előfinanszírozásban az energetikai átállásra fordítható forrásokból, hogy megvalósította volna a jogállamisági reformokat.