Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa pénteken döntött Magyarország és 12 másik ország módosított helyreállítási tervének elfogadásáról. Magyarország így hozzáférhet a 10+10 százalékos előlegfizetésekhez, ez összesen 920 millió eurót jelent.

A szavazáson minősített többségi döntéshozatal zajlott: a tagállamok 55 százalékának (15 tagállam) támogatására volt szükség, vagy azok voksaira, akik az EU teljes népességének legalább a 65 százalékát képviselik.

Korábban arról írt a Népszava, hogy négy ország tartózkodott a szavazáson (Hollandia, Észtország, Lettország, Litvánia). Varga Mihály pénzügyminiszter azonban most arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy a finn-svéd-dán trió, a „gyávák koalíciója” sem támogatta az előlegek kifizetésének elindítását.

„Ezek az országok mindent megtesznek azért, hogy a nekünk és a Lengyelországnak jogosan járó támogatásokat visszatartsák. Nem fontos számukra a zöld átállás, vagy az energiafüggőség csökkentése sem. Még a velünk kritikus Európai Bizottság is kitűnőre minősítette a magyar helyreállítási program módosítását, őket ez nem érdekelte” – írta a miniszter.

Varga Mihály vétózni is hajlandó, ha úgy alakul

Különösen ha az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélybe kerül. Fontos bejelentést tett az értékpapírszámlákról is. Bővebben --->