Cristiano Ronaldo 1 milliárd dolláros (mintegy 345 milliárd forintos) perrel néz szembe a Binance hirdetések miatt. A felperesek azt állítják, hogy a sztárfocista hatására veszteséges befektetéseket eszközöltek, ezért kártérítést követelnek – számolt be róla a BBC miután megkereste Ronaldo menedzsmentcégét és a Binance-t is, hogy kommentálja az ügyet.

A Binance 2022 novemberében jelentette be az első „CR7”, Ronaldóval közösen létrehozott, „CR7” elnevezésű, (NFT) kollekcióját, amely a focista szerint a rajongók jutalma lesz "a sokéves támogatásért".

Az NFT-k olyan virtuális eszközök, amelyeket lehet vásárolni és eladni, de nincs saját valós formájuk – más szóval csak digitálisan léteznek. Általában arra használják őket, hogy megjelöljék valaminek, például egy képnek vagy videónak a tulajdonjogát az interneten.

A kollekció legolcsóbb NFT-je 77 dollárba került, amikor 2022 novemberében forgalomba került. Egy évvel később azonban már csak egy dollárt ért.

A felperesek azt állítják, azzal hogy Ronaldo népszerűsítette a Binance-t, a Kajmán-szigeteken bejegyzett kriptotőzsdére vonatkozó keresések „500 százalékos növekedéséhez” vezetett.

Azt is állítják, hogy ez arra késztette az embereket, hogy a céget használják az általuk „be nem jegyzett értékpapíroknak” nevezett befektetésekhez – például a Binance BNB kriptopénzéhez.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) szerint ezek az eszközök értékpapíroknak tekinthetők, így az ezeket támogató hírességeknek be kell tartaniuk az amerikai törvényeket.

Mi lesz a kriptopénzünkkel, ha meghalunk?

A digitális javakat a jog egyelőre nehezen tudja besorolni a tulajdonjog klasszikus tárgyai közé, például a pénz, vagy az ingatlan mintájára – húzta alá az Economx megkeresésére a szakértő. Csak kriptopénzből több százmilliárd forintos vagyonnal rendelkeznek a magyarok, emellett egyre nagyobb értéket képviselnek egyéb digitális eszközök, például üzleti és magán közösségimédia-profilok, felhőben tárolt dokumentumok, tokenek, és maguk a digitális adatok is. Bővebben --->

A SEC elnöke, Gary Gensler korábban azt mondta, hogy a hírességeknek "nyilvánosságra kell hozniuk, hogy kitől és mennyit kapnak azért, hogy értékpapírokba történő befektetést népszerűsítsenek".

Amikor hírességek befektetési lehetőségeket, köztük kriptoeszköz-értékpapírokat támogatnak, a befektetőknek gondosan utána kell járniuk, hogy a befektetések megfelelőek-e számukra, és tudniuk kell, hogy a hírességek miért támogatják ezeket a befektetéseket

– mondta.

A felperesek azt állítják, hogy Ronaldónak nyilvánosságra kellett volna hoznia, hogy mennyit fizetnek neki, de ezt nem tette.

Nigel Green, a DeVere Group tanácsadó cég főnöke szerint az ügy középpontjában álló problémák túlmutatnak egy futballistán.

Nagyon fontos felismerni, hogy Ronaldo kizárólagos hibáztatása túlságosan leegyszerűsíti ezt az összetett kérdést. Ehelyett a figyelmet a globális szabályozókra kell irányítani, akik lassan dolgoztak ki egyértelmű iránymutatásokat erre a fejlődő pénzügyi környezetre

– hangsúlyozta.

Úgy tűnik, Ronaldo és a Binance tervezi, hogy a jövőben ismét együttműködnek, a focista egy nemrégiben közzétett közösségi média-bejegyzésében azt írta, hogy „főznek valamit”.

A csoportos keresetet egy héttel azután nyújtották be, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium felszólította a céget, hogy fizessen 4,3 milliárd dollár (közel 1450 milliárd dollár) büntetést. Azzal vádolta a Binance-t, hogy világszerte segítette a felhasználókat a szankciók kijátszásában, és megkönnyítette a bűnözők és terroristák számára a pénzmozgást.

A cég vezérigazgatója, Changpeng Zhao lemondott, miután beismerte a pénzmosási jogsértéseket.

A Major League Baseball, a Forma-1 és a Mercedes-Benz is csoportos keresetekkel néz szembe, amelyeket ugyanazon a napon nyújtottak be a sikertelen FTX kriptotőzsde népszerűsítése miatt.

A Binance megállapodott az amerikai szabályozó hatóságokkal

A cég alapítója, Changpeng Zhao lemondott, helyét Richard Teng, a Binance korábbi globális regionális piacokért felelős vezetője veszi át a vezérigazgatói poszton. Bővebben --->