Gyakran felmerülő kérdés, hogy a szinte minden háztartásban megtalálható pendrive-ok mennyi ideig tárolják biztonságosan a fájljainkat, illetve hogy melyek azok a tárolási megoldások, amelyekkel meg lehet hosszabbítani ezen eszközök élettartamát.

A PCWorld emlékeztet, hogy a pendrive-ok az adatokat NAND flash-memória segítségével tárolják bináris értékek formájában, amelyeket csapdába esett elektronok képviselnek, ezek azonban idővel elszivároghatnak.

Elég pár ilyen cella, ahol az adatok károsodnak és a fájlformátumok hibamegoldó algoritmusai sem tudják épp állapotban tartani a fájlokat.

A portál felhívja rá a figyelmet, hogy az olcsóbb modellek jellemzően rövidebb élettartammal rendelkeznek, egy másik fontos tényező pedig az írási ciklusok száma, amelynek a növekedésével nő az adatromlás valószínűsége. Emellett a szélsőséges hőmérséklet, a magas páratartalom vagy a por is károsíthatja a pendrive-on lévő adatok élettartamát.

Ideális körülmények között egy pendrive akár 10 évig vagy még ennél is tovább megtarthatja az adatokat. Azonban, amennyiben teljes biztonságban akarjuk tudni az adatainkat, akkor érdemes például rendszeres biztonsági mentéseket végezni dedikált külső adathordozókra. Ennél is hosszabb távú megoldást jelenthetnek az archiváló mágnesszalagok vagy az optikai adathordozók, a pendrive-okat pedig érdemes inkább meghagyni rövidtávú fájlátvitelekre vagy telepítők létrehozására.