A CBL Data Recover jelentése szerint kimutathatóan romlik a pendrive-ok és a microSD-kártyák minősége. Ennek a legfőbb oka, hogy egyre több adatmentőről eltávolítják a gyártói logót, vagy a borításon letakarják azt, emellett pedig csökkentett kapacitással működnek.

A jelentés szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy azokat a flash chipeket értékesítik újra a piacon csökkentett memóriakapacitással, melyek nem feleltek meg a minőség-ellenőrzések során – írja a HWSW.

Az ilyen adathordozók nagyrésze ugyanakkor nem működik olyan megbízhatóan, így az adattárolás céljából is kockázatosabb a használatuk. Conrad Heinicke, a CBL ügyvezető igazgatója szerint sokakhoz reklámajándékként jutnak el a rizikós adathordozók.

A csökkentett kapacitású adathordozók kockázata abban merül ki, hogy alacsonyabb a cellakapacitásuk, emiatt pedig az írási és olvasási sebességük is gyorsabban csökken, valamint az élettartamuk is rövidebb. A cég szakértői szerint ezért érdemes lehet a különböző adathordozókat rotálva használnia a felhasználóknak, amennyiben sokszor tárolnak és törölnek adatokat rajtuk.

Épp a legrosszabbkor égett be az Apple

Márciustól egy 2008 óta tartó korszak ér véget az iPhone-osok életében, az Apple ugyanis az Európai Unió digitális piacok kereteit meghatározó rendelete, a Digital Markets Act (DMA) miatt kénytelen megnyitni az iOS rendszerét a harmadik féltől származó applikációk és alkalmazásboltok számára.