Az infláció májusi alakulása mellett az ipari és az építőipari termelés áprilisi adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a héten, a Pénzügyminisztérium pedig az államháztartás május végi helyzetéről közöl tájékoztatót.

Hétfőn a fogyasztói árak májusi alakulását közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak.

Szintén hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatóját az államháztartás május végi helyzetéről. Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, amely 632,4 milliárd forinttal több az előző év azonos időszakinál. A központi alrendszer bevételei április végéig 12 161,1 milliárd forintot értek el, ami 6,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál, a kiadások 14 758,6 milliárd forintos összege 4,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát.

Csütörtökön teszi közzé a KSH második becslése alapján az áprilisi ipari termelés részletes adatait. Az első becslés szerint 2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az eltérést az okozza, hogy az idén hárommal több munkanap volt, mint tavaly áprilisban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 márciusához mérten 0,7 százalékkal mérséklődött.

Pénteken az építőipar áprilisi statisztikáit közlik. Márciusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 10,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,8 százalékkal kisebb volt a februárinál. 2024 első negyedévében az építőipar termelői árai 6,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki szintet.

Mi volt korábban? Meglepő GDP-adatok érkeztek

Több makrogazdasági adat is érkezett a múlt héten, és az Európai Központi Bank (EKB) döntött a kamatcsökkentésről. 

Kedden a GDP-jelentés nyitotta a heti makroadatok sorát. Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 I. negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint

1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit

a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése szerint.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal nőtt. 

A termelési oldal az ipar teljesítménye 4,2, azon belül a feldolgozóiparé 4,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,7 százalékkal nőtt. A legnagyobb növekedés (9,8 százalék) az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban történt. A háztartások tényleges fogyasztása 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,6 százalékkal emelkedett.

Az egekben a külkereskedelmi egyenleg

Szerdán arról számolt be a KSH, hogy áprilisban az export euróban számított értéke 8,8 százalékkal nagyobb, míg az importé 3,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,391  milliárd euróval javult, 1,766 milliárd eurót tett ki.

2024. áprilisában

  • a kivitel értéke 12,5 milliárd eurót (4908 milliárd forintot), a behozatalé 10,7 milliárd eurót (4214 milliárd forintot) tett ki,
  • a termék-külkereskedelmi egyenleg 1,8 milliárd euró (693 milliárd forint) volt,
  • a kivitel 76, a behozatal 75 százalékát az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le.

2024. áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az  export euróban számított értéke 8,8 százalékkal nőtt, míg az importé 3,5 százalékkal csökkent.

Még mindig nem vásárlunk eleget

Csütörtökön a kiskereskedelmi adatokkal jelentkezett a statisztikai hivatal, eszerint az előző év azonos időszakához képest nőtt, ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyítva mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom.

2024 áprilisában az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt az országos kiskereskedelmi forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3 százalékkal nőtt a forgalom volumene.

Idén áprilisban 1563 milliárd forintot ért el folyó áron a kiskereskedelem forgalma, melynek 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, míg 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában mutatkozott meg.

Végre jó számokat látunk az iparról

A pénteki jelentésben arról számolt be a KSH, hogy

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 márciusához mérten 0,7 százalékkal mérséklődött.

A legnagyobb súlyú alágak közül:

  • a járműgyártás;
  • a számítógép, elektronikai;
  • az optikai termék gyártása;
  • valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék 

gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az ipari termelés az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

Döntött az EKB, de hosszú távon még semmit nem látni

Csütörtökön végre sor került az Európai Központi Bank régóta vár kamatcsökkentési lépésére, ugyanakkor az eurózóna jegybankja szerint lassabban csökken az infláció, mint márciusban várták, ezért a folytatásról nem hoztak döntést.

Az EKB mindenesetre 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatait háromnegyed évvel azután, hogy a kamatemelési ciklus befejeződött.

A döntés után Christine Lagarde, az EKB elnöke tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, hogy tavaly szeptember óta nagyot csökkent az infláció, ezért kerülhetett most sor a kamatcsökkentésre.

Az infláció elleni harc ugyanakkor nem ért még véget, az infláció még nem érte el a jegybanki célt, feltehetően még jövőre is fölötte lesz, ha nem is sokkal.

  • Idén 2,5 százalék a várható érték;
  • jövőre 2,2 százalék lehet;
  • viszont 2026-ban már csak 1,8 százalék. 

A maginfláció idén várhatóan 2,8 százalék, jövőre 2,2 százalék, 2026-ban pedig kereken 2 százalék lesz, vagyis addigra áll helyre az árstabilitás.

A jegybank adatvezérelt üzemmódban fog működni, ülésről ülésre tekintik át, mikor tegyenek további lépéseket. Ezért most nem is határoznak meg semmilyen várható forgatókönyvet, vagyis nem ígérik, hogy mikor várható a következő kamatvágás, még azt sem, hogy egyáltalán idén sor kerülhet-e rá.

Megvette a kormány a repteret

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án aláírásra került a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése. Ezzel a tranzakció lezárult, így közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér – jelentette be Nagy Márton nemzetbiztonsági miniszter csütörtökön.

A tárgyalások a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és VINCI Airports részéről két körben zajlottak. Az üzletkötés egy nemzetközi eladói körrel történt, amelyet az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkottak.

A megállapodásnak köszönhetően vételár arányosan

a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben,

a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

A vételár 3,1 milliárd euró,

a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.