Egy sor hazai makrogazdasági adat érkezett a héten, míg pénteken a Moody's is ítéletet mondott a magyar gazdaságról, de ne szaladjunk ennyire előre!

Óriásit javult a külkereskedelmi egyenlegünk

A legfontosabb heti makroadat a külkereskedelmi forgalom alakulása volt: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatai szerint márciusában a kivitel értéke 12,3 milliárd euró (4858 milliárd forint), a behozatalé 10,7 milliárd euró (4238 milliárd forint) volt, az export értéke 14, az importé 19 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,6 százalékkal nagyobb, a behozatalé 5,7 százalékkal kisebb volt.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 572 millió euróval javult.

Január–márciusában a kivitel értéke 36,5 milliárd euró (14,2 ezer milliárd forint), a behozatalé 32,6 milliárd euró (12,7 ezer milliárd forint) volt, így a termék-külkereskedelmi mérleg 2,7 milliárd euróval javult az előző év azonos időszakához képest, a többlet pedig 3,8 milliárd eurót tett ki.

Az idei első negyedévben a szolgáltatások exportja és importja is nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az export értéke 7,8 milliárd eurót, az importé 5,4 milliárd eurót tett ki.

Csökkentek az ipari termelői árak

Áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 2 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 5, az exportértékesítéséi 0,4 százalékkal mérséklődtek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3, az exportértékesítési árak 1,2 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 0,9 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Megtorpant a turizmus lendülete, az ünnepek voltak a ludasok

A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal csökkent áprilisban a turisztikai szálláshelyeken, amit a KSH szerint részben az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék 2023 áprilisához képest eltérő időbeli eloszlása okozott. 

Moody's: robusztus növekedés, erősödő ellátásbiztonság

Nem változott Magyarország jelenlegi „Baa2" adósságbesorolásán, és annak stabil kilátásán sem pénteken Moody's. Az okokat a hitelminősítő részletesen ismertette, de amit érdemes lehet kiemelni, az az, hogy 

az uniós forrásokkal és a lehívással kapcsolatos fejleményekkel, az államadósság fokozatos konszolidációjával és az erre tett kormányzati vállalásokkal, valamint a gazdaság növekedésével általánosságban „elégedettek”. 

Kiemelték azt is, hogy 2022-2023-hoz képest csökkentek a Magyarország orosz energiaimportnak való kitettségéből eredő kockázatok.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint „a fokozódó háborús helyzet ellenére” töretlen a bizalom Magyarország iránt.

A Pénzügyminisztérium pedig úgy értékelt, hogy a Moody's kedvező értékelést adott a magyar gazdaságról, hiszen az változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot. Varga Mihály közölte, hogy a hitelminősítő elemzésében pozitívan értékeli, hogy a kormány csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Már most örül a kormány, de kapott egy sejtelmes jóslatot

Összességében majd a második negyedév mutatja meg, hogy mennyire sikerül tartósan növekedési pályára állni – mondta az Economxnak az ING vezető elemzője. Tagadhatatlan, hogy jelenleg a makrogazdaságban vannak biztató jelek, de egy-egy terület, illetve szektor teljesítménye keserű szájízt hagy maga után.

BÉT: 60 százalék felett nőtt a forgalom egy hét alatt a pesti tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 1,36 százalékos csökkenéssel 67 906,51 ponton zárta a hetet. A részvénypiac összforgalma 59,450 milliárd forintról 93,818 milliárd forintra nőtt (közel 63,4 százalékos ugrással) heti összevetésben. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek, a legnagyobb mértékű (3,09 százalékos) gyengüléssel a Richter zárt.

Jelentősen gyengült a héten a forint

A forint a hetet az euróval szemben a 385-ös szint alatt kezdte. Hétfőn egy viszonylag szűk sávban mozgott, majd kedden kezdett el erősödni. A hét elején még intenzív forinterősödést láthattunk, az euró-forint jegyzése kedden átmenetileg 383 alatt is járt, ahol utoljára január végén-február elején láttuk a jegyzést. 

A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben
A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben
Kép: TradingView

Ezt követően rendkívül intenzív fordulat következett, szerdán 388 fölé lépett a jegyzés, majd pénteken már elérte a 390-es szintet, ahol kisebb korrekció indult.

A szakértők elemezték a magyar fizetőeszköz árfolyamának lehetséges változását, vasárnapi cikkünket itt találja.

Ami a nemzetközi piacokat illeti...

Az Egyesült Államokban a Fed szerint enyhén nőtt az amerikai gazdasági aktivitás az elmúlt mintegy másfél hónapban: a Bézs könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC), amely legközelebb június 12-én határoz a kamatról. A jelentés szerint a Fed 12 körzetének többségében szerényen vagy enyhén nőtt a gazdasági aktivitás, miközben a fogyasztói kiadások gyakorlatilag nem változtak. A Fed ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gazdasági aktivitás kilátásaira vonatkozó előrejelzés 

„borúlátóbbá vált az erősödő bizonytalanság és a gazdasági visszaesés kockázatának növekedése közepette”. 

Elemzők ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a vártnál kevésbé sikerült visszaszorítani az inflációt, továbbá hogy nő a novemberi elnökválasztással kapcsolatos politikai bizonytalanság.

Emelkedett a német infláció májusban a várakozásoknak megfelelő mértékben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán publikált előzetes adatai alapján. Májusban a fogyasztói árindex éves bázison mért változása alapján az infláció az előzetes adatok alapján 2,4 százalék lehet Németországban. Az előző hónaphoz, áprilishoz képest a fogyasztói árindex 0,1 százalékkal emelkedett.

Az Eurostat adatai szerint az euróövezeti infláció az elemzők által várt 2,5 százaléknál magasabb, 2,6 százalék volt májusban, meghaladta az áprilisi 2,4 százalékot. 

Mi jön a héten?

A következő héten minden napra jut adatközlés: megjelenik a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves második becslése, emellett ipari és kiskereskedelmi adatokat közölnek az MTI összeállítása szerint.

Hétfőn a beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi adatát közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A BMI szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,8. Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest visszafogott bővülésről számoltak be. A BMI index 0,4 százalékponttal csökkent, és a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50,0 pont feletti értéken áll. Az indexek többségében emelkedtek, hét index áll a fellendülési tartományban.

Kedden közli a KSH az első negyedéves GDP részletes adatait. Az előzetes adatok szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2024 első negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért értéket.

Szerdán a külkereskedelmi forgalom áprilisi első becslését teszik közzé. Január-márciusban az export euróban számolt értéke 7,7, az importé 15 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévitől, az exporttöbblet 2,7 milliárd euróval 3,8 milliárd euróra nőtt

Csütörtökön a kiskereskedelem áprilisi statisztikáit ismertetik. Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. 

Pénteken az áprilisi ipari termelés előzetes adatait közli a KSH. 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

A nemzetközi piacokon hétfőn érkezik az amerikai és a német feldolgozóipari beszerzési menedzser index, az Egyesült Államokban munkaerőpiaci adatok érkeznek (szerdán foglalkoztatottsági, csütörtökön munkanélküliségi adatok), míg a német munkanélküliségi rátát kedden közlik. Pénteken pedig azt is megtudhatjuk, hogyan teljesített a legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, Németország ipara áprilisban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!