A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 áprilisában az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt az országos kiskereskedelmi forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3 százalékkal nőtt a forgalom volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,9 százalékkal emelkedett. Bővült az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene is, 2 százalékkal.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai ugyanakkor 26 százalékkal nőttek.

Idén áprilisban 1563 milliárd forintot ért el folyó áron a kiskereskedelem forgalma, melynek 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, míg 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában mutatkozott meg.

Az idei év első negyedévében a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,4 százalékkal emelkedett.

NGM: A fogyasztás a helyreállás szakaszában tart

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatokat úgy értékelte, jelentősen növekedett a kiskereskedelmi forgalom, ami összességében azt jelzi, hogy „a fogyasztás a helyreállás szakaszában tart” a kormányzati intézkedések eredményeként. A tárca hozzátette, hogy a mérséklődést a szezonális hatások, többek között a húsvéti ünnepekhez kötődő márciusi bevásárlások utáni visszafogottabb költés okozták.

Kiemelték, hogy a fogyasztói bizalom erősödésével az óvatossági motívum várhatóan tovább oldódik.

Egy városnyi emberrel nőtt a foglalkoztatottság

Idén áprilisban közel 40 ezerrel dolgoznak többen, mint tavaly ilyenkor, nőtt a külföldön dolgozók létszáma is.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→