2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, írja a  Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a gyorsjelentésében. 

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 márciusához mérten 0,7 százalékkal mérséklődött.

A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A legnagyobb súlyú alágak közül:

Ugyanakkor a villamos berendezés gyártása csökkent – közölte a statisztikai hivatal.

Az ipari termelés az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent.

A versenyképességi stratégia van fókuszban

A magyar gazdaság alapvető tényezői jól teljesítenek: az ikerdeficit megszűnt, fél éve  folyamatosan nőnek a reálbérek, egyre több inaktív lép a munkaerőpiacra, 4 hónapja növekszik a kiskereskedelmi forgalom – közölte a  Nemzetgazdasági Minisztérium.

Azt írták: a magyar gazdaság az uniós  gazdaságok éllovasai közé tartozott az első negyedévben. Az ipar teljesítményének helyreállását továbbra a német gazdaság alacsony  teljesítménye késlelteti.

A hazai ipar várható fordulatát egyfelől az élénkülő belső kereslet, a visszaeső infláció miatt a  háztartások óvatosságának fokozatos oldása támogathatja, másfelől pedig a kormány olyan  beruházásokat támogató intézkedései, mint például a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program. 

Tekintettel arra, hogy a reálbérek a külpiacokon is növekedésbe fordultak, továbbá a  nemzetközi kamatszint is mérséklődhet, az év második felében a külpiaci konjunktúra fokozatos, ám mérsékelt javulása várható, amely hozzájárul a magyar ipari teljesítményének fokozatos helyreállásához. 

A kormány idén újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, azaz a  GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni, írta a gazdasági tárca.

Éppen ezért elengedhetetlen az ipar teljesítményének bővítése, valamint a nyitás az olyan  dinamikusan fejlődő, innovatív ágazatok felé, mint az egészségipar, a kreatívipar vagy az elektromos járműipar. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezekre a kiemelt ágazatokra  fókuszálva dolgozta ki a kormány új versenyképességi stratégiáját, melynek célja, hogy hazánk gazdasági fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 90 százalékát.