biztosítási díjtámogatási igény jelölésén kívül a termelőknek a támogatás igényléséhez meg kell kötni a jogosultsági feltételeknek megfelelő biztosítási szerződést, és megfizetni a biztosítási díjat. Biztosítási díjtámogatás ugyanis csak a ténylegesen megfizetett biztosítási díj alapján nyújtható.

Mabisz felidézte az Agrárközgazdaságtani Intézet (AKI) statisztikai jelentését, amely szerint a növénybiztosítási díjbevételek 2022-ben összesen 32,9 milliárd forintot tettek ki, 71,4 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. A kárkifizetések ugyanakkor 52,9 milliárd forintot értek el, ami több mint négyszerese volt a 2021-esnek.

Az AKI adatgyűjtésének indulása, 2016 óta nem volt ilyen év, amikor a kárkifizetések több mint 45 százalékkal meghaladták a díjbevételeket - mutatott rá a Mabisz.

Az idei lehet a legmelegebb év, amióta az emberiség számon tartja az időjárást

Eddig a hűvösebb tengerfelszíni hőmérsékletet okozó La Niña uralkodott, azonban az ideje lejárt: erősödik az El Niño, vagyis a tengerfelszíni hőmérséklet több fokkal emelkedik, ami melegebb időjáráshoz vezet. Mindez a klímaváltozással karöltve azt eredményezheti, hogy – a mérések kezdete óta – globálisan az idei lehet a legmelegebb év.