Gulyás Gergely azzal kezdte az év első kormányinfóját, hogy üdvözli az uniós pénzek folyamatos beérkezését,  mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy a magyar jogszabályok szavatolják az igazságszolgáltatás függetlenségét, de épeszű ember a bíróságok függetlenségét az elmúlt évtizedekben egyébként sem kérdőjelezte meg.

Februárban jön a tanárok béremelése

A miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az uniós pénzekkel együtt a tanárok béremelése is megtörténhet. A kormány álláspontja eddig is az volt, hogy a tanárok anyagi elismertsége messze elmarad a kívánatostól és várttól, de az emeléshez mindenképp kellettek az uniós pénzek.

Közölte továbbá, hogy 2030-ig a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik a tanárok bérét, az emelés 6 ezer milliárdba kerül majd, 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság, tehát 700 milliárd forinttal járulnak hozzá a béremeléshez.

A tanárok már februárban 32,2 százalékos emeléshez jutnak, január 30-ig megkapják erről a határozatot. Az emelés a tanárokat, óvónőket és a szakképzésben dolgozókat érinti.

Gulyás Gergely beszámolója szerint ebben a ciklusban meg fogják duplázni a béreket, a 2024-es átlagbér 672 416 forint lesz, 2025-ben további 21 százalékos emelés jöhet, tehát 812 ezer forint lesz az átlagbér jövőre. Ha szükség van korrekcióra, akkor ezt a pedagógusok is meg fogják kapni. 2026-ban 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére.

 

 

 

Már csak tizenkét nap és minden kiderül a tanárbérekről

A pedagógus szakszervezetek még mindig attól tartanak, hogy nem minden tanár bére fog 32 százalékkal emelkedni. >>>

Emelkedik a szakápolók bére is

A miniszter kifejtette, hogy kormány megvizsgálta az államigazgatásban dolgozók jövedelmi viszonyait. Örömhír, hogy a nehéz években sem szűnt meg a béremelések folyamata. Minden bizonnyal a minimálbér-emeléshez közelítő béremelések várhatók a nemzetgazdaság egészében.

Arról is beszámolt, hogy az európai gyakorlatot alapul véve

márciustól újabb 20 százalékkal emelkednek a szakápolói bérek, ami így átlagosan eléri a 715 ezer forintot.

Kiemelte azt is, hogy emelkedtek a nyugdíjak és a rendvédelmi dolgozók, valamint a katonák bére is.

Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

Nem biztos, hogy nem támogatjuk a jövőben Ukrajnát

Ukrajna pénzügyi támogatásáról Gulyás Gergely úgy fogalmazott: tárgyalnak az Európai Bizottsággal erről, de egyelőre messze vannak az álláspontok, nem feltétlenül biztos, hogy lesz egyezség. De „ez sem tragédia” Gulyás meglátása szerint, a 2026-os keretekben lehet még erre megoldás. Hozzátette: „Magyarország nem zárta ki, hogy kétoldalú alapon mi is támogassuk Ukrajnát”.

Meg kell állapodni a Budapest-bérletről

Az Index rákérdezett, hol tartanak a tárgyalások a Budapest-bérlet ügyében. Vitézy Dávid Lázár János sajtótájékoztatója után azt írta: „Azt nyilván senki nem gondolhatja komolyan, hogy a vármegyebérlet úgy legyen érvényes a négyes metrón és a körúti villamoson, hogy a BKK egy forintot se lát a vármegyebérlet MÁV által beszedett bevételeiből.” Elképzelhető ilyen forgatókönyv? – tette fel a kérdést az Index.

Guylás erre úgy reagált: minden tárgyaláshoz úgy állnak hozzá, hogy ott meg kell állapodni, ne zárjuk ki ennek a lehetőségét. Március elsejéig élnek a jelenlegi bérletszabályok, eddig kell új és mindenki számára elfogadható megoldásról dönteni. Egy másik kérdésre elmondta, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium tárgyal a fővárossal.

Az Index megkérdezte a minisztertől, hogy 2024-ben megkapja-e Budapest az eddig őt megillető közösségi közlekedési normatívát. Gulyás Gergely azt válaszolta: erről tárgyalnak most a fővárossal.

Hírzárlat reptér ügyben

A reptérvásárlásról a miniszter azt mondta, addig, amíg nincs megállapodás, a magyar tárgyalási pozíciót nem gyengítheti azzal, hogy részleteket közöljön. Már nagyon közel van a megállapodás bejelentése, akkor majd minden részletet ismertetnek, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egyébként most is ebben az ügyben tárgyal.