Gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések gyógyszerellátásának javítását célzó kísérleti program kezdődött Borsod-Abaúj-Zemplén megye tizenkét településén. Az elsősorban informatikai rendszerfejlesztést tartalmazó projekt nyitórendezvényét pénteken tartották a programot elsőként alkalmazó borsodi Alsódobszán.

Az esemény sajtótájékoztatóján Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára elmondta, a később az egész országra kiterjeszthető kezdeményezésnek három szakpolitikai célja van,

  • a betegbiztonság,
  • a magyar lakosság megfelelő minőségű és mennyiségű gyógyszerrel történő ellátása,
  • valamint az, hogy a magyar gyógyszerészeti és gyógyszertári rendszer álljon meg a saját lábán, és ezzel garantálni lehessen a kis patikák működését az ország legkisebb településein is.

A két és fél millió felhasználó által használt Egészségablak applikáció a projekt tapasztalatainak felhasználásával később olyan opcióval bővíthető, amely

a kifejlesztett informatikai felületen megrendelt gyógyszert a lakóhelyéhez legközelebbi gyógyszertárba történő megérkezéséről értesíti a beteget.

Az államtitkár szerint ha beválik az idén októbertől jövő év februárjáig tartó kísérleti program, akkor az megalapozhatja az egészségügyi ágazati informatika és az online gyógyszerkereskedés jogszabályi fejlesztését.

A programba regisztrált betegek egyedi azonosítót kapnak, amelyhez az önkormányzati falugondnokok, a legközelebbi gyógyszertár és az e-receptet felíró háziorvos lesznek hozzárendelve. Az e-receptre felírt gyógyszer beszerzését a zárt és ellenőrzött rendszeren keresztül, gyógyszer-nagykereskedő cég segítségével rendelik meg, a program pedig értesítést küld a betegnek a gyógyszer megérkezéséről. A jelzést követően a beteg személyesen veheti át gyógyszerét, de a rászorulók a falugondnokokon keresztül kérhetik a házhoz szállítást is.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a program a kistelepüléseken élők egyszerűbb gyógyszerhez jutását, a kistérségekben működő kisebb gyógyszertárak vagy fiókgyógyszertárak forgalmának emelését és gyógyszerekkel történő jobb ellátását segíti elő.

Alsódobszán egy hónapja működik az új rendszer, amelyet februárig további tizenegy, kétezer fő alatti térségi kistelepülésre terjesztenek ki – emelte ki az államtitkár.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kiemelte,

Magyarországon jelenleg háromezer helyen működik közforgalmú gyógyszertár, 1500-1600 kistelepülésen azonban nem elérhető ez a szolgáltatás. Az ott élők számára gyógyszertár nélkül is biztosítani kell a gyógyszerhez történő hozzájutás, ez a pilot program ebben nyújt segítséget

Már a patikákban is várólisták vannak, akkora a gyógyszerhiány

Egyes termékek ára ráadásul elszállt az infláció miatt, amire még rájön, hogy idén tavasztól a gyártók adója 24-ről 40 százalékra emelkedett. Bővebben ––>