Nem kedvezett az idei esztendő a szelídgesztenyének, az európai termés messze elmarad az átlagostól, ami a feldolgozott termékek mennyiségére is rányomja a bélyegét – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB körképéből.

Noha a hazai fogyasztók körében kiemelt népszerűségnek örvend a különleges ízvilágú gyümölcs – amely egyébként egy igazi vitaminbomba –, a hazai termésmennyiség elenyésző, ezért jelentős mennyiségű importra szorulunk.

Az ünnepi időszak közeledtével egyre jobban előtérbe kerülnek a téli desszertek, amelyek kiváló alapanyaga a szelídgesztenye. Sőt, az édességek mellett a húsos fogásokat is feldobja a tápláló gyümölcs.

Hazánkban mintegy 281 hektáron termesztenek szelídgesztenyét.

Mivel a héjas gyümölcs szereti a csapadékosabb időjárást, a magasabb páratartalmat és a savanyú talajt, Emiatt csak az ország néhány tája alkalmas termesztésre, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon elterjedt növény. A legnagyobb területen Vas és Somogy megyében (75-72 hektáron), valamint Zalában (60 hektáron) foglalkoznak a termesztésével.

Mivel hazánkban nagyüzemi termesztéstechnológiája nincs kidolgozva, valamint ökológiai igényeit tekintve nem egyszerű megfelelő termőterületet találni számára, így az országos éves termésmennyiség is jellemzően 150-300 tonna között alakul.

Az idei esztendő nem kedvezett a szelídgesztenyének, Európa főbb termővidékein is alacsony hozamok jellemezték a szezont.

Főként Spanyolországban és Olaszországban, illetve Franciaország egyes termőkörzeteiben jelentkeztek problémák. Ennek oka, hogy a virágzáskori esős idő, valamint az ezt követő szárazság sem tett jót a fáknak. Az őszi meleg időjárás sem volt ideális a termésnek és kitolta az érési időt, ami ráadásul még a károsítóknak is kedvezett.

A hazai feldolgozók dolgát az elmúlt évben a magas energiaköltségek nehezítették meg – a gesztenyefeldolgozásnak jelentős az energiaigénye –, idén a szűkös európai termés okoz gondot. A legnagyobb hazai gesztenyefeldolgozó adatai szerint míg egy átlagos évben 1200-1500 tonna gesztenyét dolgoznak fel, az idén alig 500-600 tonna gesztenye került az üzembe.

Megcélozta a nyugdíjasokat a Lidl, ezeket a termékeket vehetik akciósan

A kedvezményt 65 év felettiek vehetik igénybe, de az önkiszolgáló kasszáknál ne is próbálkozzanak, hogy miért, arról itt írtunk részletesen >>>>