Stabilan 70 százalék felett Magyarország uniós tagságának támogatottsága. Az Európai Unióval kapcsolatos tudás szintje érdemben meghatározza, hogy mennyire támogatják a magyarok az ország EU-tagságát. EU-tudástesztünk eredményei alapján a magasabb tudásszint felé közeledve jelentősen növekedik az EU-pártiak és csökken a HUXIT-kérdésben bizonytalanok aránya – derült ki a Policy Solutions szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányából.

A magyarok az uniós tagságot elsősorban anyagi okok miatt tartják előnyösnek. Az uniós tagság legnagyobb hátrányai: túlzott szabályozás, nemzeti szuverenitás gyengülése, migráció, uniós források befagyasztása, szankciós politika

A magyarok többsége szerint Magyarország több pénzt kap az EU költségvetéséből, mint amit befizet, de a megkérdezettek 36 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarország nettó befizetővé vált. Az EU gazdasági legitimációjának lassú eróziója:

a két évvel ezelőtti állapothoz képest 2023-ra 7 százalékponttal nőtt azok aránya, akik szerint Magyarország nettó befizetője az uniós költségvetésnek.

A magyar társadalom erősen megosztott az Európai Unióban zajló folyamatok jelenlegi irányával kapcsolatban: 44 százalék szerint jó, 47 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok az EU-ban.

A magyarok szerint 2023-ban az EU leginkább a demokrácia és a jogállam védelmét (35 százalék), az EU-n belüli munkavállalás, tanulás és utazás szabadságát (28 százalék), illetve az uniós állampolgárok életszínvonalának javítását (25 százalék) képviseli.

Mit kellene képviselnie az Európai Uniónak?

2023-ban a kormánypártiak és az ellenzékiek is azt várják a leginkább az EU-tól, hogy a béke értékét képviselje. A megkérdezettek 44 százaléka a békét jelölte meg az első három legfontosabb érték között, 35 százalék jelölte meg az állampolgárok életszínvonalának javítását, 31 százalék szerint pedig az EU-nak főként a demokrácia és a jogállam védelmét kell képviselnie a jövőben.

Ami az Európai Unió globális szerepét illeti, a legtöbben (40 százalék) úgy vélik, hogy „szociális Európaként” kellene példát mutatni a világ többi része számára. Emellett az egységes gazdasági fellépést a világgazdaságban is rendkívül sokan (33 százalék) tartják prioritásnak. Hasonlóan nagy arányban (32 százalék) válaszoltak úgy, hogy az EU-nak a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok globális védelmezőjének kell lennie.

Kétharmados többség áll az euró bevezetése mögött. A többség támogatja Románia schengeni csatlakozását és a közös európai hadsereg felállítását is.

A magyarok elsősorban az egészségügyre és a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatására költenék az uniós forrásokat. A magyar társadalom nyitott az EU további bővítése felé, de Ukrajna EU-tagságát a többség ellenzi.

A kormánypártiak többsége szerint is teljesíteni kellene az összes mérföldkövet az uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében, de az Erasmus program felfüggesztése megosztja a magyar társadalmat.