Napjaink társadalmában egyáltalán nem számít különösnek, ha valaki antidepresszánst szed, a statisztikák szerint nagyságrendileg háromszázezren érintettek Magyarországon. A felnőtt férfiak és nők tudatos kockázatot vállalhatnak a tabletták szedésével az ismert mellékhatások és az elvonási tünetek miatt, ez azonban közel sem tekinthető igaznak a gyermekek esetében – ők nem dönthetnek szabadon saját sorsuk felől. Pedig nagyon is előfordul, hogy akár hatéves gyerekek is kapnak antidepresszánst receptre, bár számukra csak egy hatóanyag engedélyezett hazánkban: a nyolcvanas években „Prozac” néven elhíresült fluoxetin – írja közleményében az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

Egy nemrégiben publikált, Svédországban készült tanulmányban azt vizsgálták, hogy az antidepresszánsok szedése rontja-e vagy javítja az öngyilkossági késztetés problémáját. A kutatók úgy találták, hogy

az úgynevezett SSRI típusú antidepresszánsok (ebbe a kategóriába tartozik a fluoxetin) háromszorosára növelik az öngyilkossági kísérletek kockázatát a 18 évesnél fiatalabbaknál, és akár kétszeresére a 18-24 éveseknél.

Ugyanakkor egyik életkorban sem volt kimutatható megelőző hatásuk az öngyilkossági kísérleteket illetően.

"A jelen tanulmány a korábbi megfigyeléses kutatásokhoz hasonló eredményeket talált – vagyis következetes bizonyítékot az SSRI-kezelés során megnövekedett öngyilkossági kockázatra gyermekek és serdülők esetében" – írják a kutatók.

A tanulmányt Tyra Lagerberg vezette a Karolinska Institutetben, és a Neuropsychopharmacology című szaklapban jelent meg. Összesen 162 267 személy adatait értékelték ki egy 2006-2019-ig terjedő időszakban.

A talált eredmények bár meglepőnek tűnhetnek, közel sem új keletűek, hiszen még a fluoxetin tartalmú szerek alkalmazási előiratában is szerepel ez a mondat:

„Az antidepresszánsokkal kezelt gyermekek és serdülőkorúak körében nagyobb gyakorisággal figyeltek meg öngyilkossági késztetést (öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok), valamint ellenséges magatartást.”

A pszichiáterek mindezek ismeretében tehát óriási kockázatnak teszik ki a gyermekeket azzal, hogy továbbra is felírják ezeket a szereket a gyerekeknek, tizenéveseknek és fiatal felnőtteknek, és a szülőket, pácienseket nem tájékoztatják erről a veszélyről.

A pszichiátriai szerek által fiatalok körében kiváltott öngyilkossági késztetésekről készített megrázó dokumentumfilmet az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű nemzetközi szervezet, Halálos tévedés címmel. A film elérhető ezen a weboldalon: https://emberijogok.hu/halalos-tevedes-dvd/

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-000-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között. Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport