vendéglátóipar

03.
15.
08:31
Idén nyáron már egy normálisabb repohár rendszer jöhet

Idén nyáron már egy normálisabb repohár rendszer jöhet

A repoharak használata megfelel a szórakozóhelyeket látogató vendégek környezetvédelmi igényeinek, ugyanakkor a jelenlegi repohár-rendszerrel sokan elégedetlenek. A legtöbb kifogás a visszaválthatósági lehetőségeket éri – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) friss reprezentatív repohár felméréséből.

Szerző(k): Hercsel Adél
03.
08.
19:44
Balaton-parti éttermekben portyáztak a Michelin-ellenőrök

Balaton-parti éttermekben portyáztak a Michelin-ellenőrök

Két balatoni étterem mellett egy debrecenit és egy kiskunhalasit is megleptek a gasztronómia titkosügynökei. Volt ahol még az áram is elment ijedtében.

Szerző(k): Hegedűs Szabolcs
02.
24.
20:22
A romániai munkavállalók negyede papíron minimálbért keres

A romániai munkavállalók negyede papíron minimálbért keres

Romániában a munkavállalók több mint egynegyede minimálbért keres, arányuk csökkent a 2021-eshez képest. Ez derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Ziarul Financiar gazdasági lap megkeresésére közölt a Munkaügyi Felügyelet.

Szerző(k): Horváth Tibor
01.
17.
18:09
Flesch Tamás: Luxussá vált az étterembe járás

Flesch Tamás: Luxussá vált az étterembe járás

Minden nagyon megdrágult, és az étterem ma valahol egy picit luxussá vált, legalábbis az átlagfizetésűek számára mindenképpen – jelentette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Napi.hu podcastjában. Szerinte a tömeges bezárások, amelyet korábban vártak, talán elkerülhető, ma már ezt nem venné biztosra, de a szálloda- és vendéglátóipart külön kell választani, mert teljesen másképp működnek.

Szerző(k): Károly Gábor, Gáll Csongor
01.
07.
20:26
Tényleg szörnyűségesek a szállodai szobalányok?

Tényleg szörnyűségesek a szállodai szobalányok?

Az egyik női hírportálon egyszer vallomások jelentek meg arról, hogy milyen szabályokat vétenek a szobalányok, amelyekről a szállodai vendégeknek fogalmuk sincs.

Szerző(k): Economx
12.
25.
14:33
Kell adni borravalót, vagy elég megfizetni a szervizdíjat?

Kell adni borravalót, vagy elég megfizetni a szervizdíjat?

A magyar vendég hálás vendég, és háláját megfelelő összegű borravalóval rendre ki is mutatja. Még a nyugdíjas is borravalót ad a postásnak.

Szerző(k): Economx
12.
06.
09:00
Zuhan a belföldi turizmus, a SZÉP-kártyás költések több mint negyedével estek

Zuhan a belföldi turizmus, a SZÉP-kártyás költések több mint negyedével estek

2022 októberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 856 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,2 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakáké 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerző(k): Economx
11.
22.
14:26
Bezárni kényszerül a legendás budapesti cukrászda is

Bezárni kényszerül a legendás budapesti cukrászda is

A gazdasági helyzetre hivatkozva lehúzta a rolót a nagy múltú budapesti Hauer Cukrászda és Kávéház.

Szerző(k): Domokos Erika
10.
14.
19:37
Drágább lesz a pizzarendelés, elfogyhatnak a poharak a vendéglátásban

Drágább lesz a pizzarendelés, elfogyhatnak a poharak a vendéglátásban

Kilőtt a csomagolóanyagok ára: a vendéglátósok hiába keresik a zöld termékeket, az elmúlt időszakban stagnál a lebomló csomagolóanyagok értékesítése. A Párizsi Egyezmény óta több mint 500 milliárd tonna nyersanyagot használtunk fel világszerte, a túllövés napja egyre előrébb kerül, és a tapasztalat az, hogy hiába mondják azt tízből nyolcan, hogy hajlandók fenntartható terméket választani akkor is, ha ez valamivel többe kerül, végül csak 20 százalék az, aki valóban így is tesz.

Szerző(k): Vámosi Ágoston