BKIK-kutatásból, amelyben legalább négyezren válaszoltak, összességében kiderült, mint legnagyobb tanulság, hogy a vendégek leginkább pénzért szeretnék a poharukat visszaváltani, ugyanakkor egy repohár-automatát is jó ötletnek tartanak.

Nézzük is a részletes eredményeket:

 

  • a válaszadók mindössze 8 százaléka elégedett a repoharak jelenlegi rendszerével;
  • 60 százalékuknál jelenik meg az igény, hogy legyen egyértelmű, mely helyek használnak repoharat, és hol milyen tokeneket fogadnak el;
  • 56 százalék mondta azt, hogy a jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe az egyszeri vendégek, például a turisták igényeit;
  • a szórakozóhelyek rendszeres látogatóinak többsége, 56 százaléka szerint az is problémás, hogy vagy a poharat vagy az ehhez kapcsolódó tokent maguknál kell tartaniuk;
  • a felhasználói kényelmetlenséget jól jelzi az is, hogy jelenleg a tokeneket és a poharakat mindössze a válaszadók 25-30 százaléka őrzi meg és viszi a későbbiekben magával. 

 

Lépni fog az iparkamara repohár-ügyben

A kutatás eredményeiből kiindulva a BKIK szakmai önszabályozó ajánláscsomagot állít össze a vendéglátóipari vállalkozások számára. A BKIK és szakmai partnerei kiemelten fontosnak tartják, hogy mielőbb megnyugtató megoldás szülessen a felszínre került repohár problémákra. A fogyasztói felmérés eredményei és a piaci szereplőkkel folytatott egyeztetések alapján április elejéig szakmai ajánláscsomagot állítanak össze azzal a céllal, hogy segítsék a vendéglátóipari vállalkozások fogyasztóbarát önszabályozását. Amennyiben ezt sikerül széles körben elfogadtatni a vállalkozók között, úgy az idei szabadtéri szezon már a korábbi problémák kiküszöbölésével indulhat el. Készül a javaslatcsomag a vállalkozások számára, hogy jól indulhasson az idei szezon.

Ilyen repohár rendszert szeretnének a vendégek

A válaszadók által szorgalmazott legfontosabb változás (83 százalék) a helyszínek közötti minél szélesebb körű átjárhatóság lenne, vagyis az, hogy az adott repoharat ne csak egy adott helyszínen lehessen használni – ez kiemelten fontos lenne a szórakozóhelyek, koncertek, fesztiválok esetén.

Az utolsó ital elfogyasztása után a repohár pénzre váltásának lehetősége a legnépszerűbb (63 százalék szerint lenne jó megoldás).

51 százalékuk jó ötletnek tartana például egy olyan automatát, amely a repoharat pénzért vagy tokenért váltaná vissza. Ugyanennyien mondták, hogy szívesen használnák a Revo Token applikáció egy olyan funkcióját, amely a bankkártyáról csak 72 óra után vonja le a használati díjat, amennyiben a repoharat nem váltják vissza.

A legkevésbé népszerű ötletnek a helyszínen hagyandó, de ingyenes repohár bizonyult (a válaszadók 44 százaléka látna szívesen egy ilyen rendszert).