A sertéshúst, illetve annak készítményeit népszerűsítő kampány indult a napokban. A nagyböjt kezdetéig tartó reklámhadjárat igen nehéz időszakban próbál javítani az iparág helyzetén, mivel jelenleg két vírus is sújtja a szektort. Az elmúlt évek tendenciái azonban kedvezően alakultak: 2013 óta közel harmadával, 30 kilogrammra nőtt Magyarországon az egy főre jutó éves disznóhúsfogyasztás.
Szerző(k): Kónya ÁdámFelére csökkenhet a vaddisznók száma a 2024-2025-ös vadászati év végéig előírt vaddisznógyérítés miatt, ez pedig középtávon jelentős bevételcsökkenést, veszteséges működést okozhat a vadgazdálkodóknak, ezért a gyérítési akcióterv végrehajtásával párhuzamosan a szakmai szervezet egyeztetéseket kezdeményez az Agrárminisztériummal - közölte az Országos Magyar Vadászati Védegylet az MTI kérdésére.
Szerző(k): Szász PéterKampányt indít a sertés- és mangalica fogyasztás népszerűsítésének érdekében nagyböjt kezdetéig az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete.
Szerző(k): Csernátony CsabaAz Európai Unió mielőbb szeretné felszámolni a hatalmas kárt okozó afrikai sertéspestist (ASP), ezért minden országot egy akcióterv elkészítésére kötelezett. Ennek fontos eleme a vaddisznóállomány gyérítése.
Szerző(k): Szász PéterEgyre sikeresebbek a mangalicából készült ételek világszerte. Az utóbbi években a magyar sertésfajta olyan világhírű termékekhez került beszállító pozícióba, mint a spanyol Ibérico sonka. 2020-ban a legkiválóbb élelmiszerek Oscar-gálájának nevezett brit Great Taste Awards-on is több csillagot szereztek mangalica-készítmények. Fogyasztásuk azonban elsősorban a nagyobb jövedelmű rétegek körében népszerű. Szilveszterkor úgyis disznót szokás enni, a nemzetközi sikerek alapján mindenkinek szerencsét hozhat a mangalica.
Szerző(k): Kónya ÁdámMagyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében - adta hírül az Agrárminisztérium.
Szerző(k): Domokos LászlóA Greenpeace szerint amennyiben a tényleges költségeket számítanák fel, a sertéshús árát 100 százalékkal kellene emelni.
Szerző(k): K. Kiss GergelyA mezőgazdasági termelés volumene 2,1 százalékkal csökkent, az árak 6,3 százalékkal emelkedtek. A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 4,1 százalékkal nőtt 2020-ban - jelentette pénteken az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Szerző(k): Szabó Zsuzsanna