A jövőben előfordulhat, hogy egy ugyanolyan végzettséggel, érdemekkel rendelkező tanár az egyik iskolában többet, a másikban kevesebbet kereshet. Ha nehezen kapunk informatikatanárt, akkor neki többet kell fizetni – mondta a Népszavának adott interjúban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. 

Az új életpályatörvény sávos bérrendszert vezet be, egy pedagógus bére bruttó 430 ezer forinttól 1 millió 65 ezer forintig terjedhet, azt pedig, hogy ki mennyit kap, a munkáltató döntheti el, különböző szempontok szerint. Arra a kérdésre, hogy konkrétan mit jelent az, hogy a munkakör „munkaerőpiaci szempontból történő betölthetőségének lehetősége”, Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy „a munkáltató mérlegelhet”. 

„Amennyiben az adott iskolában nagy szükség van például egy matematika-informatika szakos tanárra, akkor magasabb bért ajánlhat számára” – fogalmazott az államtitkár, azt is hozzátéve, hogy – a szakképzés után így már a köznevelésben is – lesznek béralkuk, „sávos keretek között”. 

„Ha nehezen kapunk informatikatanárt, akkor neki többet kell fizetni, és ez kezelni fogja a hiányt”

– tette hozzá. Szerinte „ha az egyik intézményben nagyobb szükség van matek-informatika tanárra, mint egy másikban, ahol a feladat ellátása megoldott,

akkor magasabb bért ajánlhat a munkáltató.

Intézményenként eltérő, hogy hol milyen szakos tanárokra van leginkább szükség”.

 

 

 

Rapid tanárképzésekkel akarják csillapítani a brutális pedagógushiányt

Megy a vita a szeptemberben induló tanév rendjéről, ugyanakkor több ezer tanári, pedagógusi, óvodapedagógusi üres álláshely van fenn az ismét elérhető közszolgálati állásportálon. A hatalmas tanárhiányról egy tanulmány is készült, eszerint 2016-ban még a tartósan távol lévő tanárok 82 százalékát állandó helyettesítő pótolta, 2020-ban már csak 57 százalékukat.