Az alvatlanság korát éljük, amire alvás világnapja alkalmából hívta fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség március 17-én.

Alvatlanság kora – így jellemzik az alváskutatók a koronavírus-járvány utáni éveket. Az emberek alvásminősége megváltozott, kevesebbet és rosszabbul alszunk, mint korábban.

A felnőttek egyharmada alvászavaros

Az alvás minőségi romlása nem országspecifikus probléma, a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society szerint világjelenségről van szó. A Pharma Nord által közzétett GFK felmérés 22 000 résztvevőjéből a nők 36 százaléka és a férfiak 19 százaléka alvászavaros Európában, ami a felnőttek közel egyharmada. 

magyarországi felmérések ennél kedvezőtlenebb képet mutatnak.

A Budapesti Alvásközpont három évvel ezelőtti vizsgálata szerint az 1000 fős felmérésben résztvevők 31,6  százaléka érintett. Az alváshiány és különösen az alvási apnoe néven ismert alvászavar fokozza a közlekedési balesetek kockázatát.

A jó alvás elengedhetetlen az egészséghez

A World Sleep Society nemzetközi alvás szervezet idei jelszava: Alvással az egészségért. 

Ennek jegyében kerül sor március 17-én az Alvás Világnapja eseményeire több mint 70 országban. Együtt hívják fel a kormányok, szervezetek, intézmények és az emberek figyelmét az alvás élettani szempontból kiemelkedő fontosságára, az alvászavarok megelőzésére és kezelésére.

Az összetett alvásminőségi mutatók tekintetében romló tendencia tapasztalható Magyarországon az elmúlt négy évben folyó tudományos kutatásuk szerint

– hívja fel a figyelmet G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szervezésében nemzetközi tudományos tanácskozást tartanak a Magyar Tudományos Akadémián, koordinálva és támogatva mindazok tevékenységét, akik szeretnének és tudnak ebben közreműködni. A konferencián előadások hangzanak el a legújabb, alvással kapcsolatos témákról, kiemelt figyelmet szánnak az alvási gondok kezelésének, a megfelelő, alvást segítő minőségi lehetőségek megismertetésének.

Közzéteszik a 2023. évi magyarországi alvás jelentést és elindítják a Health System Hungary programot, amelynek része a foglalkozás-egészségügyi alvás.

Néhány tipp a jó alváshoz

A rossz alvással kapcsolatos vizsgálatok az elhízás, a cukorbetegség és számos kóros állapot fokozott kockázatával járnak. A szakértők ajánlása szerint egy felnőttnek legalább hat-nyolc óra éjszakai zavartalan alvásra van szüksége.

Az alvást elősegítő melatonin termelődése nélkülözhetetlen a minőségi alváshoz. Ez egy természetes hormon – nevezik az alvás vitaminjának –, amelyet az agy termel, kizárólag sötétben. Ez az anyag idézi elő az álmosság érzését is.

Vannak olyan körülmények, amelyek gátolják a természetes melatonin előállítódását.

A melatonin termelésének és az alvási zavarok növekedéséhez jelentősen hozzájárulnak a mesterséges megvilágítási körülmények, és a szemünk laptopoktelefonok és tabletek úgynevezett kék fényével való érintkezése.

Az időzónákon átutazók által elszenvedett jet-leg jelenség a cirkadián ritmus felborulását eredményezheti, amelynek ellensúlyozására a melatonin mesterséges pótlását javasolják a szakemberek.

Miután az életkor előrehaladtával a melatoin termelődése fokozatosan csökken, a melatonin pótlása javasolt. Mindehhez megfelelő alvási körülményeket kell kialakítanunk, amelyek elősegítik a pihentető, minőségi alvást.